Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi Atık Kağıtlar ile İleri Dönüşüm Sanat Projeleri Geliştiriyor

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, kampüs alanları içerisinde açığa çıkan katı atık miktarını azaltmak üzere sosyal sorumluluk projeleri geliştirmeye devam ediyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), Üniversitemiz kampüs alanları içerisinde ortaya çıkan kağıt atık miktarını azaltmak üzere geri ve ileri dönüşüm çalışmaları gerçekleştirmeye devam ediyor. IMUSUS bu projeler kapsamında, Sürdürülebilirlik Ofisi iş birliği ile gerçekleştirdiği kağıt geri dönüşüm çalışmalarına ek olarak, kağıtları ileri dönüştürerek sanat eserlerine dönüştürmeye başladı. Ekip, ilk çalışması için ise; Plastiksiz Temmuz etkinlikleri çerçevesinde kampüs üyelerimize dağıtılan plastik atıksız Lazika çayların kağıt ambalajlarını kullandı ve Lazika Çay’ın simgesi olan çay toplayan kız imgesini tasarlamaya başladı.

Planlanan çalışmalar için ilk ileri dönüşüm atölyesi, 28 Kasım 2024 tarihinde, Sürdürülebilirlik Ofisi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Topluluk üyelerine açık olarak düzenlenen etkinliğe 5 öğrencimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi personeli katıldı. Yürütücülüğünü Sürdürülebilirlik Ofisi araştırma görevlisi Ayça ÇELİKBİLEK’in üstlendiği atölyede öncelikli olarak hazırlanacak olan eserin taslak çizimi gerçekleştirildi. Sonrasında ise; Temmuz ayından bu yana biriktirilen ve renklerine göre kesilerek kategorize edilen çay ambalajları kullanılarak eser oluşturulmaya başlandı.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sıfır atık bir ofis olma hedefi olduğunu belirten topluluk akademik danışmanı Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, amaçlarının sadece atıkları ayrıştırarak toplamak değil, atık yönetimi stratejilerinde bunun çok daha ötesine geçerek, yerinde dönüştürmek olduğunu ifade etti. Bu bağlamda Sürdürülebilirlik Ofisi’nin İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ile ortaklaşa pek çok sosyal sorumluluk projesi yürütmekte olduğunu belirten ÇELİKBİLEK, bu projelerin amacının atıkları döngüsel ekonomiye dahil etmenin yanı sıra, atıkların depolanması, taşınması ve geri dönüşümü kaynaklı enerji talebini de azaltmak olduğunu açıkladı. ÇELİKBİLEK projenin gelişim sürecini “Kampüs alanları içerisindeki atık miktarını azaltmaya yönelik yürüttüğümüz en önemli projelerden biri ‘Plastiksiz Temmuz’ projesi. Sürdürülebilirlik Topluluğu’na ek olarak 18 firmanın iş birliği ile yürüttüğümüz bu projenin ortaklarından biri de Lazika Çay oldu. Lazika ile birlikte, plastik malzemelerle üretilen sallama çayların yarattığı atık miktarına ve mikroplastik tehlikesine dikkat çeken bir proje yürüttük. Çay tüketimi kaynaklı bu plastik atıkları ortadan kaldırmak için firmanın mısır nişastasından ürettiği, kompost edilebilir çay poşetlerinde sunduğu çayları dağıtarak ‘atıksız çay’ etkinlikleri düzenledik ve çay poşetlerini kompost ettik. Sıfır atık ofis olma mottomuz, bizi çayların ambalajlarını da dönüştürmeye yöneltti ve böylece ileri dönüşüm ‘Lazika Kız’ tablomuzun fikri de ortaya çıktı. Ekip üyelerimizle, kullanılan her bir çayın ambalajını belirli özelliklere göre keserek sınıflandırdık ve tüm çaylar tüketildiğinde eseri kurgulamaya başladık” sözleri ile ifade etti.

Eserin tamamlanabilmesi için ileri dönüşüm tablo atölyelerine devam edecelerini ifade eden topluluk üyeleri, projenin bitiminde 70×100 boyutlarında mozaik yöntemi ile oluşturulmuş bir eser oluşturacaklarını belirtti. İlgililerin kampüs alanları içerisinde üretilen atık miktarını azaltmak ve Üniversitemizin sıfır atık politikasını desteklemek üzere geliştirilen bu ileri dönüşüm çalışmasını  @surdurulebilir_imu instagram hesabından takip edebilecekleri bilgisini verdi.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 17, SKA HABERLERİ