Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Jardin Naturel İş Birliği ile Diş Macunlarındaki Plastik Tehlikesine Dikkat Çekti ve Sürdürülebilir Diş Macunu Tabletleri Hediye Etti

Diş macunu ağız bakımının olmazsa olmazı; ancak macunlar ile gelen plastik atık miktarı ciddi boyutlarda.

Çoğu diş macunu geri dönüştürülemeyen plastik tüplerde gelir. Yani diş macununuz bittiğinde, tüpü hep doğada olacak…

Dünyada her yıl parçalanmaları sonsuza kadar süren ve sonrasında mikro plastiklere dönüşen 1,5 milyar plastik diş macunu tüpü çöpe atılıyor. Bu da yılda 21 milyon kg plastik atık demek…

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri tek kullanımlık plastik ambalaj ve içerikli diş bakımı ürünlerinden uzaklaştırmak ve sürdürülebilir alternatifler olan doğal içerikli tablet diş macunlarının kullanımını yaygınlaştırmak üzere Jardin Naturel ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 09 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek plastik ambalaj ve mikroplastik içerikli ağız bakım ürünlerinin yarattığı çevresel kirlilik ve sağlık tehditleri hakkında bilgi verdi ve bitmiş plastik diş macunu ambalajını getiren kampüs topluluğu üyelerimize doğal içerikli ve sürdürülebilir cam ambalajlı diş macunu tabletleri hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 27 kampüs topluluğu üyemiz plastik ambalajlı diş macunlarını bırakarak, sürdürülebilir diş macunu tabletlerini ücretsiz olarak aldı. Katılımcılara, ürünleri bittikten sonra cam ambalajları, Sürdürülebilirlik Ofisi’nde gerçekleştirilecek ileri dönüşüm atölyelerinde yeni ürünlere dönüştürebilecekleri bilgisi aktarıldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 3 kişiye daha tablet diş macunu hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara her yıl 1,5 milyar plastik diş macunu tüpünün çöpe atıldığını, bunun yılda 21 milyon kg plastik atık oluşturmanın yanı sıra macunların içinde yer alan mikroplastik parçacıkların suya ve toprağa karışması ile kaynakların kirletilmesine neden olduğunu açıkladı. Öte yandan, macunların içerisinde yer alan mikroplastik parçacıkların yutulması ile de ciddi sağlık riski ile karşılaşma olasılıkları olduğuna dikkat çekildi.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Jardin Naturel ekibi, günlük kişisel bakımın önemli parçalarından biri olan diş macunlarının temiz içerikli olması gerektiğine dikkat çekti. Kişisel hijyeni yerine getirken vücudun, münkün olduğunca, toksik maddelere maruz kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten ekip, macun tabletlerinin tüplerdeki geleneksel diş macunlarının susuz ve haliyle koruyucusuz versiyonu olduğunu ve ürün içeriklerinin florürün yanı sıra SLS/SLES de içermediği; bu sayede çevrenin yanı sıra halk sağlığını da korumaya katkı sağladığı bilgilerini aktardı.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Jardin Naturel’in ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 0,5 kilograma eşdeğer 45 adet tek kullanımlık plastik macun tüpü kullanımının ve bu şişelerin doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 9kg sera gazının da atmosfere salınmasının önüne geçildi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarını ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 17, SKA 3, SKA HABERLERİ