1 Nisan 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Ümraniye Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde çocuk sağlığını koruma ve geliştirme amacıyla bir proje gerçekleştirildi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr.Öğr. Üyesi Sıdıka Cesur Coşkun’un yürütücü, Prof.Dr. Mahmut Tayyar Kalcıoğlu ve Dr.Öğr.Üyesi Merve Torun Topçu’nun araştırmacı olduğu “Okul Çağı Çocuklarda Orta Kulak Fonksiyonlarının İncelenmesi ve İşitme Sağlığı Farkındalığı” projesi, çocukların işitme sağlığını koruma konusunda farkındalık yaratmayı ve orta kulak fonksiyonlarını incelemeyi aynı zamanda da sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı hedefledi.
Proje, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Yunus Emre Ortaokulu ve 23 Nisan Kaptanoğlu İlkokulu olmak üzere 4. ve 5. sınıf çocuklar arasında orta kulak sorunlarının tespiti ve işitme sağlığı konusunda bilinçlendirme çalışmalarını kapsadı. Proje kapsamında, okullara biri orta kulak taraması, diğeri işitme farkındalık eğitimi olmak üzere iki ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerden önce öğrencilere ve ailelerine bilgi ve onam formu gönderildi, çalışmaya katılmayı kabul eden öğrenciler belirlendi. Orta kulak taramaları sırasında Maico TouchTymp MI34 cihazı kullanılarak timpanogram, akustik refleks ve östaki fonksiyon testi ölçümleri yapıdı. İşitme farkındalık eğitimi ise 1 ders saati (40 dakika) boyunca görsel ve sesli materyallerle desteklenerek gerçekleştirildi. Eğitimin verimliliği, eğitim öncesi ve sonrasında doldurulan “İşitme Sağlığı Farkındalık Formu” ile ölçüldü.
Çalışma süresince, orta kulak taramalarına 275, eğitime ise 379 çocuk katıldı. Orta kulak taramaları sonucunda çocukların %69’unda normal bulgular saptanırken, %31’inde çeşitli orta kulak problemleri tespit edildi. İşitme farkındalık eğitimi öncesi ve sonrası yapılan karşılaştırmalarda, çocukların işitme kaybı, amplifikasyon cihazları, işitme kaybının belirtileri ve işitme kaybının günlük yaşam üzerindeki olumsuz etkileri hakkında farkındalıklarının arttığı görüldü.
Çalışma sonuçları, okul çağı çocuklarda orta kulak problemlerinin yaygınlığını destekler niteliktedir. Tarama ve bilinçlendirme faaliyetleri, sağlık risklerinin erken teşhis ve tespiti ve etkili müdahale imkânları sunulmasına, işitme sağlığını koruyucu önlemler alınmasına ve toplum sağlığını arttırmaya önemli bir katkı sağladı.