“3.İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Haftası” etkinlikleri bünyesinde, 22 Aralık 2023 Cuma günü İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ve Sürdürülebilirlik Topluluğu iş birliği ile “Aromaterapi ile Doğal Cilt Bakımı Atölyesi” düzenlendi. Eudemonia kurucusu İdil ERTÜRKLER’in yürütücülüğünde düzenlenen etkinlik, tüm İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğrencilerinin, personelinin ve kamunun katılımına açık olarak İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi‘nde gerçekleştirildi. İki aşamalı olarak gerçekleştirilen atölyede, ilk aşamada günlük cilt bakımında kimyasal ürünlerden uzaklaşıp rutinlerimizi doğal olanlarla değiştirerek sağlık risklerini azaltabileceğimiz ve sağlıklı bir yaşam tarzına katkı sağlayacak sürdürülebilir ürün seçeneklerine dair bilgiler verildi. Aromaterapi temelleri üzerine kurgulanan atölyenin uygulama içeren ikinci aşamasında ise katılımcılar, kendileri için doğal yağlardan bir cilt bakım ürünü hazırladılar.
Atölyenin ilk aşamasında İdil ERTÜRKLER cilt sağlığının önemine dikkat çekerek farklı cilt tipleri ve ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. Cilt bakımında doğal ürünler kullanarak sürdürülebilir bir bakım rutinine geçtiğimizde cildimizin ihtiyaçlarını çok daha kolay ve minimal şekilde karşılanabileceğinin altını çizdi. Günümüzde kozmetik sektörünün tüketicileri çok daha fazla ürünle çok daha karmaşık cilt bakımı rutinlerine yönlendirdiğine dikkat çeken ERTÜRKLER, bu tüketim kültürünün büyük miktarda atık üretimine ve dolayısıyla çevre kirliliğine yol açtığını; ayrıca piyasadaki bazı ürünlerin fazla kimyasal içermesi nedeniyle cilt sağlığımızı uzun vadede olumsuz etkilediğini vurguladı. Sürdürülebilir etiketli, doğal ürünleri tercih ederek daha az ürünle daha sağlıklı bir cilde kavuşmanın yanında, atık azaltımına da katkıda bulunulabileceğini belirtti.
Doğal cilt bakımının temizleme, tonikleme ve nemlendirme olmak üzere üç aşamadan oluştuğunu belirten ERTÜRKLER, her aşamada kullanılmasını önerdiği doğal içeriklere örnekler verdi. Bitki suları ve bitki yağlarının özellikleri ve kullanım yerleri arasındaki ayrımı açıklayarak cilt temizleme aşamasında yüzün kastil sabunlarla yıkanmasının yeterli olacağını; makyaj silerken de baz yağlarla karıştırılan gülsuyu veya lavanta suyu gibi doğal içeriklerin mümkünse sürdürülebilir pamuklarla uygulanabileceğini belirtti. Tonikleme aşamasında bitki suyu spreylenmesinin cildi yağ bazlı ürüne hazırlayarak bir sonraki aşamada daha az yağ kullanılmasını sağladığını vurguladı. Türkiye’deki pek çok bölgenin aromatik bitkiler açısından zengin bir tür çeşitliliğine sahip olduğunu belirten ERTÜRKLER, bitkilerin pek çok farklı türü olabileceğini belirterek, ürün kullanımında etiket okumanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Aynı zamanda türlerin farklı bölgelerde farklı şekilde adlandırıldığını belirterek, etiketlerde türlerin küresel geçerliliği olan latince adlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
Eğitimin ardından uygulama aşamasında katılımcılar, Eudemonia tarafından sağlanan doğal yağları eğitmenin belirttiği ölçülerde karıştırarak kendi plastik atıksız, doğal cilt bakımı ürünlerini hazırladı ve böylece sürdürülebilir cilt bakımı rutinlerinin ilk adımını atmış oldular.
Atölye, İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından eğitmen İdil ERTÜRKLER’e teşekkür belgesi ve sürdürülebilir hediye kitinin takdim edilmesiyle sona erdi.