Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Juveco İş Birliği ile Tek Kullanımlık Makyaj Pamuklarının Kaynak Tüketimine Dikkat Çekti ve Yıkanabilir Makyaj Pamuğu Hediye Etti

Makyaj ve cilt temizliğinde pamuk, sentetik ürünlere göre daha sürdürülebilir görünse de 100 adet makyaj pamuğu üretmek için yaklaşık 3.100 litre su gerekir. Ayrıca bu pamuklar, plastik ambalaj ile satılırlar.

Kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilen ıslak mendiller ise; tek kullanımlıktır, geri dönüştürülemezler ve plastik ambalajlarda sunulurlar. Bu da onları çevre için zararlı kılar ve büyük atık yığınları oluşmasına neden olur. Ayrıca, bazı ıslak mendiller dokularında da mikroplastik içermektedir. Yani, ıslak mendiller hem sağlığınız hem de doğa için tehdit oluşturabilmektedir.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri plastik ambalajlı ve geri dönüştürülemeyen tek kullanımlık makyaj pamukları ve makyaj temizleme mendillerinden uzaklaştırmak ve sürdürülebilir alternatifler olan yıkanabilir makyaj pedlerinin kullanımını yaygınlaştırmak üzere Juveco İlaç ve Dermokozmetik ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 25 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek tek kullanımlık makyaj pamukları ve makyaj temizleme mendilleri tüketiminin yarattığı kaynak kullanımı, su tüketimi ve çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğu üyelerimize yeniden kullanılabilir makyaj pedleri hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 145 kampüs topluluğu tek kullanımlık makyaj pamuğu kullanımını bırakarak, sürdürülebilir makyaj pedlerini ücretsiz olarak aldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 5 kişiye daha yıkanabilir makyaj pedi hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara her ikisi de plastik ambalajlar ile satılan pamuk makyaj pedlerinin sentetik mendillere karşı daha sürdürülebilir gözükmesine karşın, pamuk üretiminin ciddi miktarda su tüketimi gerektirdiğini açıkladı. Bir paket makyaj pamuğu için yaklaşık 3.000 litre su gerektiğini ifade eden ekip, bunun yaklaşık 47 uzun duş sırasında gerçekleşen su tüketimine denk geldiğine dikkat çekti. Kirlenen bu ürünlerin geri dönüşümünün de mümkün olmadığı, bu nedenle bu ürünlerin tüketiminin kaynak kullanımının yanı sıra, büyük miktarda da atık üretimine neden olduğu vurgulandı. Öte yandan, mendil formundaki makyaj çıkarma ürünlerinin içerisinde yer alan mikroplastik parçacıklarının sağlık riski yaratmasının yanı sıra, su kaynaklarını da kirlettiği belirtildi.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Juveco, yerli üretimi desteklemenin yanı sıra, doğal kaynakların en etkili ve sürdürülebilir şekilde kullanılması ilkelerine bağlı olduklarını ve ürünlerinin üretiminde sürdürülebilir üretim ilkelerini benimsediklerini ifade etti. Ancak sürdürülebilir yaşam için kurumsal sürdürülebilirlik ilkelerinin yanı sıra, tüketici davranışlarının da sürdürülebilirlik odaklı olması gerektiğine dikkat çeken firma, bu noktada belirli dönemlerde kullanıcılarına yeniden kullanılabilir ürünler hediye ederek, bir teşvik yaratmayı amaçladıklarını vurguladı ve yıkanabilir makyaj pedlerinin bu teşvikin başında geldiğini açıkladı. Cilt bakımının önemli parçalarından biri olan temizleme pamuklarının/mendillerinin kaynak tüketiminin yanı sıra geri dönüştürülememeleri nedeniyle önemli düzeyde de çevre kirliliği yarattıklarına dikkat çeken Juveco ekibi, 1 adet yıkanabilir makyaj pedi ile yılda 1.800 adet tek kullanımlık pamuğun doğaya karışmasının engellenebileceği bilgisini aktardı. Sürdürülebilirliği kendi ürün üretimlerinin yanı sıra, çevrelerinde de sağlama amaçları olduğunu belirten Juveco operasyon müdürü Melikşah ÇAY, firma olarak çevre dostu bir yaşam tarzı inşa edebilmek için yaşam alanlarına geri dönüşüm kutuları konulması ve böylece geri dönüşümün teşvik edilmesi için de kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini ifade etti.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Juveco’nun ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 3,2 kilogram plastik atık oluşumunun ve bu atıkların doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 4.045 kg sera gazının da atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarını ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 17, SKA 3, SKA 6, SKA HABERLERİ