Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 21 Mayıs Dünya Çay Günü kapsamında “Gastro Çay Saati” etkinliği düzenlendi. Üniversitemiz Orhanlı Kampüsü’nde gerçekleştirilen etkinlik tüm öğrencilerimizin, idari ve akademik personelimizin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi.
Etkinliğin ilk aşamasında çayın ortaya çıkışı ve tarihi, çay ile ilgili efsaneler, çay kaynaklı gerçekleşen önemli olaylar, çay demleme yöntemleri ve çay demleme ekipmanları hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Çayın özellikle Türk kültüründe misafirperverliği gösteren, toplumun parçaları arasında bağ kuran ve bu bağları sürdüren özelliği vurgulandı. Çay kültürünün Türkiye’de günlük yaşamın önemli bir parçası olmasının yanı sıra misafirperverlik ve kutlama ritüelleri ile de ilişkili olduğu belirtildi. Türkiye’nin Azerbaycan ile ortak yaptığı başvuru sonrasında, 2022 yılında Çay kültürünün toplumsal etkileşimin bir sembolü olarak UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edildiği bilgisi verildi.
Etkinliğin ikinci aşamasında ise; çay kültürünün bir kültürel miras olarak korunmasına ve nesiller arasında aktarılmasına olanak sağlamak için Türk çayı hakkında bilgi verildi ve demleme yöntemleri ile ilgili uygulamalar gerçekleştirildi. Bu uygulamalar sayesinde çay bitkisinin gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için genetik çeşitliliğin sürdürülebilmesi ve geleneksel bilgilerle harmanlanmasına katkı sağlandı. Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Adem BALTACI tarafından Türkiye’de çayın merkezi olan Rize’den getirtilen ve Latince “Camellia Sinensis” olarak bilinen çay bitkisinin Mayıs hasadı taze çay filizleri (iki buçuk yaprak) katılımcılara sunuldu ve demleme uygulamaları gerçekleştirildi.
Etkinliğin son aşamasında; 2 kişilik takımlar halinde çay fotoğraf yarışması, çay tadım testi yarışması ve çay bilgi yarışması düzenlendi. Bu yarışmalar aracılığıyla öğrencilerimiz ve konuklarımız hem keyifli vakit geçirdiler hem de etkinlik boyunca edindikleri bilgiyi test etme imkânına kavuştular.