Menü Kapat

Engelli Depremzedelerle Çalışacak Sağlık Personeline “Güdükte Ödem Kontrolü ve Kısa Çekişli Bandaj Uygulaması” Mesleki Eğitimi Verildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Fiziksel Engelliler Vakfı ve Uluslararası Doktorlar Derneği arasında imzalanan bir iş birliği protokolü çerçevesinde “Sağlık Personeline, Ampute Depremzedelere Protezleme Öncesi Ödem Kontrolünün Sağlanması Amacıyla Uygulanacak Kısa Çekişli Bandajlama Yönetiminin Öğretilmesi” sosyal sorumluluk projesi kapsamında sağlık çalışanlarına yönelik iki adet ücretsiz mesleki eğitim gerçekleştirildi.

Projenin ilk aşaması olan “Güdükte Ödem Kontrolü ve Kısa Çekişli Bandaj Uygulaması Teorik Eğitimi”, 4 Nisan 2023 Salı günü çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte Doç.Dr. Nilüfer KABLAN, amputasyonun tanımı, seviyeleri ve rehabilitasyonundan bahsetti. Ayrıca ampütasyon sonrası protezlemenin rahatlıkla yapılabilmesi için ödem kontrolünün nasıl ele alınması gerektiği ve buna yönelik bantlama yöntemleri üzerinde durdu. Deprem afeti sonrası insanların sağlıklı yaşam koşullarına tekrar dönebilmesi için güdükte dikkat edilmesi gerekenler ve alınması gereken önlemlerden bahsedilen eğitimde rehabilitasyon videoları ile pratik uygulamalar üzerinde de değerlendirmeler yapıldı.

Projenin ikinci aşaması ise; 10 Nisan 2023 Pazartesi günü düzenlenen “Pratik Uygulama Eğitimi” ile gerçekleştirildi. Uygulama eğitimi, Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Protez Merkezi‘nde yüz yüze eğitim olarak gerçekleştirildi.

Doç.Dr. Nilüfer KABLAN’ın gerçekleştirdiği pratik uygulama eğitimi; merkeze gelen transfemoral, transtibial ve transhumeral ampute hastalar üzerinde yapılan uygulamalarla gerçekleştirildi. Doç.Dr. Nilüfer KABLAN’ın ampute bireyler üzerinde gösterdiği bandaj uygulama eğitiminin ardından katılımcılara da pratik uygulama yapma fırsatı sunularak mesleki eğitim devam etti. 2,5 saat süren eğitimin ardından soru-cevap kısmı ile eğitim sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 17, SKA 3, SKA 4, SKA HABERLERİ