Menü Kapat

Beslenme ve Diyetetik Bölümü “Diyabette Güncel Beslenme Tedavisi ve Öğün Planlama Yöntemleri” Konulu Etkinlik ile Sağlıklı Beslenmeyi Ele Aldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümü tarafından diyabet hastalarının sağlıklı ve yeterli beslenmelerinin planlanmasını ele almak üzere “Diyabette Güncel Beslenme Tedavisi ve Öğün Planlama Yöntemleri” konulu bir etkinlik düzenledi. 27 Kasım 2023 Pazartesi günü Cevizli Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlik, tüm öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte, kendisi de Tip 1 diyabet hastası olan Uzm.Dyt. Nevin AVHAN’ın konuşmacı olarak yer aldı.

Uzm.Dyt. Nevin AVHAN Tip 1 diyabetin, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelen bulaşıcı olmayan kronik bir hastalık olduğundan bahsetti. Tip 1 diyabetin ana tedavisinin insülin olduğu, kan şekeri seviyelerini kontrol etme ve yönetmenin önemli olduğu, aksi takdirde komplikasyonların gelişebileceği bilgisini verdi. 

Tip 1 diyabet semptomlarının fark edilmesinin aylar veya yıllar alabileceğine dikkat çeken AVHAN, semptomların ortaya çıktıktan sonra şiddetlendiğini ve bu nedenle tedavi edilmediğinde çok ciddi, hatta ölümcül sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin azaltılması, bu hastalıkların önlenmesi ve tedavisinin büyük önem arz ettiği vurgulandı.

AVHAN, diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılarak yetersiz beslenmenin önüne geçilmesinin ve güvenilir ve besleyici gıdalara erişim sağlanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bu noktada, insanların sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmaları için öncelikli olarak doğru ve yeterli beslenmeyi öğrenmeleri gerektiği vurgulandı. AVHAN bu bağlamda konuşmasında, besinlerin ve besin gruplarının içerdikleri karbonhidrat miktarları, diyabette karbonhidrat sayımı eğitimi aşamaları ayrıntılı olarak ele alındı. Diyabet Tıbbi Beslenme tedavisinde kullanılan öğün planlama yöntemleri anlatıldı ve farklı menülerin karbonhidrat içerikleri hesaplanarak uygulamalı bir mesleki eğitim bölümü de gerçekleştirildi.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA 4, SKA HABERLERİ