Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emine Ayyıldız, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Özel Eğitim Uygulamalarında Kaynaştırma ve Bütünleştirme Uygulamaları konulu panele konuşmacı olarak katıldı ve eğitimde kaynaştırma ve bütünleştirme felsefelerinin farkını ele aldı.
Bahçelievler Nurettin Topçu Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Gülşen Özer; “Eşitlik ilkesini herkese ulaştırmayı hedefleyerek hareket eden Birleşmiş Milletler, 1948 yılında Türkiye’nin de dâhil olduğu taraf devletlerin imzası ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni yayımlayarak eğitimde fırsat eşitliğine hak temelli bir yaklaşım getirmiştir.” diyerek özel eğitim uygulamalarının öğrenciler için bir hak olduğunu dile getirdi.
Panelin başlaması ile ilk söz hakkını alan üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Emine Ayyıldız “Kaynaştırma mı? Bütünleştirme mi? Toplumsal ve Eğitsel Açıdan Kaynaştırma ve Bütünleştirme Felsefelerinin Farkı” başlıklı konuşmasında “BEP’li” öğrenci tanımının yanlış bir ifade olduğunu; her çocuğun kendi ismiyle seslenilmesinin öğrenci açısından önemli olduğunu belirtti ve her öğrencinin özel olduğunu vurguladı. Dr. Emine Ayyıldız konuşmasında özel eğitimde uzun yıllardır çok tartışılan bir konu olan kaynaştırma ile kapsayıcı felsefe arasındaki farkı anlattı. Kapsayıcılığın, 1990’ların ortalarından beri sadece özel gereksinimli çocukların eğitimi ile ilgili olmayan, hatta sadece eğitimle ilgili olmayan üst düzey bir felsefe olduğunu belirtti. Ayrıca kapsayıcılığın, gerekli olanaklara ulaşamayan ve hem sosyal hem de eğitimsel olarak adil koşullara sahip olmayan tüm bireyleri ilgilendiren yasal, eğitimsel ve insani bir hak olduğunu vurguladı.
Program, Saadet Özel Eğitim Meslek Okulu ve Şöhret Kurşunoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin kendi elleriyle hazırladığı hediyelerin takdimi ile sona erdi.