Menü Kapat

Erişilebilir ve Kapsayıcı Müzelere Doğru Konferansı Gerçekleştirildi

Müzelerin toplumun tüm kesimlerine hizmet verecek şekilde kapsayıcı hale getirilmesine yönelik çalışmaların ve bu çalışmalara üniversitelerin katkılarının neler olabileceğinin tartışıldığı “Duyusal Engelleri Olan Bireyler için Çok Duyulu ve Kapsayıcı Bir Müzeye Doğru” konferansı İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve TCDD 1. Bölge Müdürlüğü ortaklığıyla gerçekleştirildi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin özel gereksinimli bireylere yönelik tasarlanan “Duyusal Engelleri Olan Bireyler için Çok Duyulu ve Kapsayıcı Bir Müzeye Doğru” projesi kapsamında planlanan ve proje gelişmelerinin paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması amacıyla düzenlenen konferansa Üniversitemiz ev sahipliği yaptı. 26 Mart 2022 tarihinde 09:30-13:30 saatleri arasında gerçekleştirilen “Proje Kazanımlarını Yayma ve Artırma Etkinliği-Multiplayer Event” etkinliği, Üniversitemizin Göztepe Güney Kampüsü Aşık Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Proje yasal temsilcisi Prof. Dr. Yaşar BÜLBÜL, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet AKIN, TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Ali BAŞPINAR, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Gülşen ÖZER ve 22. Dönem İstanbul Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman AYVA, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve TCDD çalışanları ile İstanbul’da bulunan müzelerden, farklı üniversitelerden, çeşitli STK’lardan ve diğer ilgili kuruluşlardan katılım sağlandı. Aynı zamanda konferans süresince eşzamanlı işaret dili çevirisi de yapıldı.

İlk olarak Üniversitemiz adına proje koordinatörü olan Dr.Öğr.Üyesi Emine AYYILDIZ ToMiMEUs projesinin amacından, ortak ülkelerle birlikte yapılan çalışmalardan ve proje çıktılarından söz etti. Ardından Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Dr.Öğr.Üyesi Işık KAMARAJ, katılımcılara uygulamalı bir etkinlik eşliğinde ‘Öğrenme Ortamı Olarak Müzeler’ başlıklı sunumu ile müzelerin yerel sanat ve mirasa katkısını değerlendirdi.

İstanbul Demiryolu Müzesi (TCDD) emekli müdürü Ruhan ÇELEBİ, İstanbul Demiryolu Müzesi’nde erişilebilirlik ve tüm ziyaretçilerin müzeden en üst düzeyde faydalanmaları amacıyla yapılan düzenlemeler, bina tasarımları ve bu düzenlemelerin kapsayıcılık etkileri hakkında bilgi verdi. Arş. Gör. H. Sümeyra BİLİCİ ALBAYRAK ise ülkemizdeki müzelerde özelde görme ve işitme kaybı olan bireylere ve genelde de özel gereksinimli bireylere yönelik yapılan çalışmaları, konuyla ilgili temel kavramlara değinen bir konuşma yaptı ve konuyu örneklerle değerlendirdi.

Son olarak Doç.Dr. Özcan Erkan AKGÜN ve Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Tuğba ÖNER, ‘Müzede Öğrenme Etkinliklerinin Tasarımı ve Öğrenme Etkinlikleri’ başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi ve proje için TCDD İstanbul Demiryolu Müzesi’nde 6-16 yaş arasındaki görme engelli, işitme engelli ve tipik gelişim gösteren çocuklarımızın hep birlikte olabilmeleri amacıyla planlanan ve ilki 16 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilen kapsayıcı etkinliklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 11, SKA 17, SKA HABERLERİ