Menü Kapat

İMÜ MASAM’ın Asistan Eğitim Programında Bir Eğitim Süreci Daha Başarıyla Tamamlandı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Somali Benadir Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Afrika Sağlık Çalışmaları ve Uygulama Merkezi’nin (İMÜ MASAM) koordinatörlüğünü üstlendiği ‘Genel Cerrahi Asistan Eğitim Programı’nda bir eğitim süreci daha Kasım 2024 itibarıyla başarıyla tamamlandı. Yeni hekimler yetiştirerek Somali’nin sağlık sisteminin gelişmesine katkıda bulunmayı ve Somali halkının temel sağlık hizmetlerine erişimini artırmayı hedefleyen eğitim programına katılarak üniversitemizin öğretim üyelerinden yoğun bir eğitim alan Somalili 6 asistan, ülkelerinde cerrah olarak görev yapmak üzere “Uzman Tabip” unvanını almaya hak kazandı.

6. Grup hekimleri arasından ‘Genel Cerrahi Asistan Eğitim Programı’na dahil edilen Somalili asistanlar, her yıl üniversitemiz hastanesinde geçirdikleri 2 aylık ihtisasları sürecinde hem teorik bilgilerle hem de pratik cerrahi becerilerle donatıldı. Ayrıca iki üniversite arasındaki bu ortak eğitim programı kapsamda, Üniversitemizin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan ALİMOĞLU, Op. Dr. Ahmet Aydın TAŞĞIN ve Op. Dr. Ayşenur ÖZCAN Somali’ye giderek yerinde eğitimler verdiler, sınavlar gerçekleştirdiler ve asistan karnelerini değerlendirdiler. 4 yıllık yoğun ve öğretici eğitim süreçlerinin sonunda asistanlarımız 3 basamaktan oluşan (teorik, pratik ve tez çalışmaları) uzmanlık sınavında başarı göstererek “Uzman Tabip” unvanını aldılar.

İMÜ MASAM Başkanı Prof. Dr. Orhan ALİMOĞLU, bölgedeki sağlık risklerini azaltmak için cerrah yetersizliğinin giderilmesinin kritik bir adım olduğunu vurgulayarak bölgedeki durumu ve asistanlarımıza verilen eğitimlerin değerini şu sözlerle ifade etti: “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde basit cerrahi prosedürlerle tedavi edilebilen hastalar, Somali’de cerrah yetersizliğinden dolayı hayatlarını kaybetmekte. 2013 yılında başlatılan bu programdan mezun olan cerrahlar Somali’nin farklı şehirlerinde ayda 1000 hastanın ameliyatını gerçekleştirmektedirler. Mezun olan yeni cerrahlarla Somali’nin daha kırsal kesimlerinde cerrahi hizmetler sağlanacaktır.”

Her 7 Somalili çocuktan birinin beşinci yaş gününü görmeden öldüğü Somali’de bebek ve yenidoğan ölüm oranlarının dünyadaki en yüksek oranlar arasında olması, halk sağlığı açısından ciddi bir alarm vermektedir. Ülkede 1000 kişi başına düşen doktor oranının 1,50 olan dünya ortalamasına kıyasla yalnızca 0,02 olması, cerrahi uzmanlık alanındaki eksikliği ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Dünya standartlarına kıyasla bu ciddi fark, temel tıbbi hizmetlerin, tıbbi personelin ve eğitim imkanlarının eksikliğine işaret etmekte ve sağlık hizmetlerine erişim sıkıntısı yaşayan halkta mortalitenin artmasına sebep olmaktadır.

Bu programda yetişen cerrahlarımız, Somali’de sağlık sisteminin gelişmesine katkı sağlayarak halk sağlığı sorunlarının çözümüne yönelik adımlar atmaya devam edecektir. Yeni mezun cerrahlarımızı tebrik ediyor, meslek hayatlarında başarılar diliyoruz.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA 4, SKA HABERLERİ