Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi Kadıköy Çevre Festivali’nde Sürdürülebilirlik Atölyeleri Gerçekleştirdi

Kadıköy Belediyesi’nin her yıl Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği Çevre Festivali bu sene şehirlerimizin geleceği için atılacak adımları ve sürdürülebilir yaşamın önemini vurgulamak üzere “Sürdürülebilir Şehir: Geleceğe Emek Ver!” teması ile düzenlendi. Şehirlerde çevre dostu uygulamaların yaygınlaştırılması, yeşil alanların artırılması, atık yönetiminin iyileştirilmesi ve toplumun sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hareket etmesini amaçlayan festivale Üniversitemiz adına İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi katıldı.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, düzenlediği çevre eğitimleri ile bu yıl da Kadıköy Belediyesi Çevre Festivali’ne konuk oldu. Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimizden Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, Ar.Gör. Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör. Zehra SAVAN, 31 Mayıs- 02 Haziran 2024 tarihleri arasında Özgürlük Parkı‘nda gerçekleştirilen festivalde yürüttükleri atölye ve oyunlarla katılımcılarla daha sürdürülebilir şehir ve topluluklar yaratmak üzere şehirlerde sürdürülebilir uygulamalar geliştirmenin, atık yönetimini iyileştirmenin yollarını tartıştı. Kendi tasarladıkları TABUSUS ve Atık Ayrıştırma oyunları ile çevre eğitimi veren sürdürülebilirlik ekibi, üç gün boyunca sürdürdükleri sanat atölyesi ile de ileri dönüşüm sanat çalışması gerçekleştirdi. Ekibimiz ayrıca tüm gün boyunca stant ziyaretçilerimize Üniversitemizin sürdürülebilirlik çalışmaları, kurumumuz bünyesinde sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik gerçekleştirilen araştırma, etkinlik ve uygulamalar hakkında da bilgi verdi. İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu üyesi öğrencilerimiz de stant çalışmalarına destek sağladı. Topluluk üyeleri, stant ziyaretçilerine kompost uygulamalarında ve bitki/çiçek bakımlarında kullanmaları için Kuzey Kampüs’te bulunan kahve dükkanının kahve posaları ile hazırladıkları organik posa paketleri ile kendi topladıkları kadife çiçeği ve akşam sefası tohumları hediye etti; doğru kompost uygulamaları hakkında bilgilendirme yaptı. Festival süresince yaklaşık 5kg. kahve posası paketi ve 500’ün üzerinde tohum hediye edildi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, festival alanında Üniversitemizi temsilen kurulan stantta, kişilere sürdürülebilir kalkınma amaçları hakkında farkındalık kazandırmak üzere bir saat süren bir TABUSUS atölyesi gerçekleştirdi. İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi araştırma görevlisi Ayça ÇELİKBİLEK tarafından tasarlanan ve ofis ekibi ile birlikte geliştirilen bir kelime oyunu olan TABUSUS ile katılımcılara oyunlaştırma aracılığı ile sürdürülebilirliğin temel kavramları öğretildi. Oyun tasarımının bir kelime anlatma oyununun ötesine geçtiğine dikkat çeken ÇELİKBİLEK, oyunun aynı zamanda bir çevre eğitimi olma özelliğini “Oyun kartlarında yasaklı kelime olarak sunulan kelimeler, aslında katılımcılara bu kavramları öğretmek için kullandığımız kelimeler. Bu nedenle, bazı kartlarda aslında kişilerin anahtar kelimeyi anlatırken belki de hiç kullanmayacakları kelimeler ya da istatistiki bilgiler yer alıyor. Oyunun bu kurgusunun amacı, oyunun içerisinde, kişilere o hedefler ile ilgili bazı bilgi aktarımları da yapmak istememiz. Önemli olduğunu düşündüğümüz konuları, bu şekilde kartlara yansıtarak, oyunlaştırma aracılığı ile bilgi aktarmayı hedefledik” sözleri ile aktardı. Yoğun ilgi gören TABUSUS atölyesi sonrasında katılımcılar, oyun sayesinde özellikle daha sürdürülebilir ve dirençli kentler oluşturulmasında atılması gereken adımların aynı zamanda erişilebilir ve temiz enerji, sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi, sudaki yaşam ve karasal yaşam gibi pek çok farklı amaca da katkı sağladığını fark ettiklerini ifade etti. Katılımcılar oyunun sürdürülebilir kalkınma amaçlarının birbiri ile bağlantısını daha iyi kavramalarına olanak sağladığını dile getirdi.

Sürdürülebilirlik ekibi, festival süresince stant ziyaretçileri ile ayrıca yine kendilerinin tasarladığı ve ürettiği “Atık Ayrıştırma Oyunu”nu oynadı. Oyun ile sıfır atık uygulaması bünyesinde Türkiye’de uygulanan atık ayrıştırma sistemi; geri dönüşebilen ve dönüşemeyen atıklar; atıkların geri dönüştürülmesi için atık kutularına atılırken dikkat edilmesi gereken hususlar gibi atık yönetiminin önemli konuları hakkında bilgi verdi. Çocuklarla örnekler üzerinden atıkların ayrıştırıldığı oyunu oynadı. Özellikle geri dönüşümde doğru bilinen yanlışlar ile ilgili açıklamalar yapan sürdürülebilirlik ekibi, aynı zamanda atıkların geri dönüştürülebilmesi için temiz bir şekilde atık kutularına atılması gerektiğinin de altını çizdi. Atık Ayrıştırma Oyunu sayesinde, festival süresince 108 çocuğa atık ayrıştırılması ile ilgili eğitim verildi.

Atıkların geri dönüştürülmesinin önemine dikkat çeken sürdürülebilirlik ekibi aynı zamanda kaynakların verimliliğinin sağlanabilmesi için atık piramiti ilkelerine uyulmasının önemine dikkat çekmek üzere, festival süresince stant katılımcılarının da dahil olduğu bir ileri dönüşüm çalışması gerçekleştirdi. Festival süresince kurumumuzun standında gerçekleştirilen “İleri Dönüşüm Sanat Atölyesi”nde İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun kampüs alanlarımızdan, cafe ve restaurantlardan topladığı, atık haline gelmiş plastik kapaklardan piksel art metodu ile bir tablo oluşturuldu. Tablonun hazırlanması sürecinde ziyaretçilere geri ve ileri dönüşüm ile ilgili bilgiler verilerek farkındalık sağlanmasının yanı sıra, yürütülen bu sosyal sorumluluk projesi ile 576 adet  plastik kapağın atık haline gelmesinin ve bu kapakların doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Hazırlanan bu eserin İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun plastik atıkların yarattığı çevre kirliliğine ve kişilerin plastik kullanımı kaynaklı oluşan çevresel ayak izine dikkat çekmek üzere hazırlayacağı sergide sergilenmesi hedefleniyor.

 

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 12, SKA 13, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ