Menü Kapat

Üniversitemiz Plastik Atık Miktarını Azaltmaya Teşvik Etmek İçin Bir Dizi Etkinlik Gerçekleştirdi

Özellikle tüketim odaklı günümüz dünyasında satın aldığımız neredeyse her ürünün paketinde ve çoğu ürünün içeriğinde plastik var. Dünyada her yıl ortalama 400 milyon ton plastik çöpe gidiyor, 60 milyon plastik su şişesi toprağa karışıyor ve bunların doğada çözünmesi 1.000 yılı aşıyor. Sen ilk diş fırçanı hatırlamıyor olsan da o hala doğada…

Bu nedenle doğada bıraktığımız etki için sorumluluk almamız gerekiyor.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, 2023 Temmuz ayında plastik atık miktarını azaltmak ve kişileri plastiksiz bir yaşama teşvik ederek bu konuda bir farkındalık oluşturmak, onlara günlük yaşamlarında fark yaratacak alışkanlıklar kazandırmak amacıyla başlattığı sosyal sorumluluk projesi kapsamında ay boyunca bir dizi etkinlik düzenledi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, kişilerin ürettikleri plastik atık miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir ayı içeren bir meydan okumaya davet etti. Aylık bir değişim süreci olarak tasarlanan meydan okumada her gün, hepimizin günlük hayatında sıklıkla kullandığı diş fırçası, pipet, poşet, karton bardak, streç film gibi tek kullanımlık bir plastik ürünün atık olarak geri dönüşüm durumu ve küresel olarak yarattığı atık miktarı ile ilgili bilgi verildi. Ofisin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen alternatif önerileri sunuldu. Meydan okumanın belirli günlerinde ise; öğrenci ve personelimizin plastik içerikli eşyaları sürdürülebilir olanlarla değiştirilerek, Ofisin kurduğu iş birlikleri sayesinde kişilerin atıksız bir yaşam için ilk adımı atmaları sağlandı. Sürdürülebilirlik Ofisi bu proje ile kampüs topluluğumuza hayatlarından tek kullanımlık plastikleri çıkarmak için meydan okurken sosyal medya hesapları üzerinden tüm kamuya da “plastiksiz bir yaşama var mısınız?” diyerek meydan okudu ve herkesi bu aydan itibaren plastiksiz yaşama davet etti. Aynı zamanda, bilgilendirici içeriklerin sosyal medya hesapları üzerinden kamuya açık olarak paylaşılması ve sosyal medya üzerinden de sürdürülebilir ürün hediyeleri verilmesi ile sadece kampüs topluluğumuza değil, tüm kamuya plastiksiz bir yaşam için liderlik edilmiş oldu. Böylece düzenlenen etkinlikler ile hem atık yönetimi konusunda farkındalık oluşturuldu hem de tüketici alışkanlıklarında yaratılan değişimler sayesinde toplumsal bir değişim başlatılmış oldu.

Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişilerin diş bakımlarını plastik atıklardan arındırmak için İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, Üniversitemiz öğrenci topluluklarından STUDENT öğrenci topluluğu ve T-Brush Company ile iş birliği yaptı. Kurulan bu iş birliği sayesinde, öğrenci ve personelimiz 17 Temmuz 2023’te eski plastik saplı diş fırçalarını getirerek, yeni bambu diş fırçalarını ücretsiz olarak aldı. Üniversitemiz Ziraat Bankası Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenci ve personelimizden 35 kişinin diş fırçası, T-Brush sponsorluğu ile sürdürülebilir bambu diş fırçaları ile değiştirildi. Etkinlik sırasında tüm katılımcılara plastik saplı bir diş fırçasının yaklaşık 500 yıl kadar çözünmeden doğada kalabildiği ve dünyada her yıl 4,7 milyar diş fırçası üretildiği, bu fırçaların yılda ortalama 23 milyon kg plastik atık ürettiği bilgisi verildi. Kendilerine verilen bambu saplı diş fırçasının sapının ise; kompost edilerek 2-3 ay içerisinde çözünebileceği ve isterlerse kullanım süresi sonunda fırçalarını Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından kampüs alanı içerisinde yapılan kompostlara getirebilecekleri aktarıldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 5 kişiye daha bambu saplı diş fırçası hediye edildi.

Sürdürülebilirlik Ofisi, kişisel bakımı plastiklerden arındırmak için ise MisecaTr ile iş birliği kurdu. Kurulan bu iş birliği ile 24 Temmuz 2023’te öğrenci ve personelimiz biten plastik şampuan ve saç kremi şişelerini getirerek, yeni doğal içerikli ve plastik atıksız katı şampuan barlarını ücretsiz olarak aldı. Sürdürülebilirlik Ofisi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenci ve personelimiz MisecaTr sponsorluğunda plastik atıksız bir bakım için yeni bir alışkanlık başlatma imkânı kazandı. Etkinlik sırasında tüm katılımcılara bir kişinin ömrü boyunca 1.500’e yakın şampuan ve saç kremi şişesi tükettiği ve bunu 7 milyardan fazla insanın yaptığı aktarıldı. Bu plastik şişelerin geri dönüştürülebilir olduğu düşünülüp sarı kutuya atılsalar dahi, yalnızca %9’unun geri dönüştürüldüğü bilgisi verilerek geri dönüştürülemeyen plastik şişeleri doğadan uzak tutmanın en iyi yolunun onları hiç kullanmamak olduğu aktarıldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 5 kişiye daha doğal içerikli katı şampuan bar hediye edildi. Etkinlik sonrasında, firma tarafından atıksız kargolama ile gönderilen ürünlerin ambalajları ise; Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yapılan komposta eklenerek dönüştürüldü.

Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişilerin diş bakımlarını plastik atıklardan arındırmak için İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nin STUDENT öğrenci topluluğu ve T-Brush Company ile yaptığı iş birliğinin ikinci parçası olarak ise; 24-25 Temmuz 2023 tarihlerinde kampüs topluluğumuzun eski plastik ambalajlı diş macunları, doğal içerikli, yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir ambalajlı diş tabletleri ile değiştirildi. İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nde gerçekleştirilen etkinlik ile öğrenci ve personelimizden 35 kişi eski plastik ambalajlı diş macunu tüpünü getirerek, T-Brush sponsorluğunda sürdürülebilir ambalajlı ve doğal içerikli diş macunu tabletlerini ücretsiz olarak aldı. Etkinlik sırasında tüm katılımcılara ağız bakımının olmazsa olmazı diş macunlarının bittiğinde, plastik tüplerinin uzun yıllar doğada kaldığı anlatıldı. Dünyada her yıl parçalanmaları yüzyıllar alan ve sonrasında mikroplastiklere dönüşen 1,5 milyar plastik diş macunu tüpünün çöpe atıldığı, bunun ise yılda 21 milyon kg plastik atık anlamına geldiği bilgisi verildi. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 5 kişiye daha diş macunu tableti hediye edildi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nin “Plastiksiz Temmuz” projesinin son etkinliği ise; standartlara uygun olarak üretilmemiş plastik oyuncakların çocuklara verebileceği zararlara dikkat çekti. Bu tür oyuncakların çocuklarımız merkezi sinir sistemi, cildi, bağışıklık ve üreme sistemleri üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilere dikkat çekildi ve çocuklarımızı tüm bu tehlikelerden korumak için plastik oyuncaklar yerine ahşap ve bambu gibi doğal malzemelerden yapılan oyuncakların tercih edilmesi önerisinde bulunuldu. Bununla birlikte, ahşap ve doğal malzemelerden yapılmış oyuncakların Türk Kültürü’nde önemli bir yer tutmasından hareketle, kişileri bu oyunların başında gelen ve UNESCO tarafından Türkiye’nin somut olmayan kültürel mirası listesine dahil edilen “Mangala” ile tanıştırmak üzere REDKA sponsorluğunda dışarıdan katılıma da açık bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte öncelikle İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nden Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK mangala ve mangalanın Türk kültüründeki önemi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından ÇELİKBİLEK, katılımcılara Türk Mangala’sının kurallarını aktardı. Oyun hakkında yapılan tüm bilgilendirmelerden sonra katılımcılar eşleştirilerek REDKA tarafından sağlanan ahşap mangalalar ile turnuvaya başlandı. Turnuvanın sonunda en çok puanı toplayarak 1. olan Üniversitemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Zeynep Yasemin AKARDAŞ’a 1 adet REDKA ahşap mangala ve sürdürülebilir ürün hediyeleri içeren ödül paketi takdim edildi.

Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından düzenlenen “Plastiksiz Temmuz” etkinlikleri, bir ay boyunca plastiksiz bir yaşam için gerçekleştirilen alışkanlık değişimlerinin küresel ısınma, okyanus ve denizler ve çöp sahası üzerindeki etkilerini değerlendiren ve kişileri bu alışkanlıkları ömürleri boyunca sürdürmeye davet eden bir bilgilendirme paylaşımı ile sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 12, SKA 13, SKA 17, SKA HABERLERİ