Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Dünya Demokrasi Günü’nde Yapay Zeka Desteği ile Politikalarını Güncelledi

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), topluluk yapısı ve faaliyetleri bünyesinde önyargıları ve ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan; tüm adayların adil ve tarafsız bir değerlendirme ve kabul sürecinden geçmesini garanti eden; tüm faaliyet, fırsat ve karar alma süreçlerinde adil ve eşit muameleyi garanti eden “İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Ayrımcılık Karşıtı Kabul Politikası”nı güncelleyerek yayımladı. Hem üye hem de etkinlik katılımcılarının kabülünü dil, din, ırk, etnik köken, cinsiyet, engellilik durumu, yaş, medeni durum veya diğer kişisel nedenlerle ayrımcılık yapmadan, yürütmeyi taahhüt eden IMUSUS,  2024 yılında Uluslararası Demokrasi Günü’nün iyi yönetişim için bir araç olarak yapay zeka temasından hareketle, yapay zeka desteği ile kabul edilen bir önceki politikasını güncelledi. Topululuk, politikasına etkinlik katılımcılarının etkinliklere kabülünde de ayrımcılık karşıtı yaklaşımlar izleneceğine dair ifadeler ekledi.

Topluluk akademik danışmanı Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, 2024 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Raporu’na göre hedeflerin sadece %17’sinde ilerleme görüldüğü, üçte birindeki ilerlemenin ise; durduğu ya da gerilediği bilgisini aktardı.Bu nedenle, sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmaların herkesi kapsamasının ve bu politikaların kapsayıcılık ile irdelenerek geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Topluluk bünyesinde yürüttükleri eğitim ve atölye gibi tüm faaliyetlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları‘na etkin faydalar sağlaması amacında olduklarını ifade eden ÇELİKBİLEK, bu nedenle tüm faaliyetlerini bu ilkeler doğrultusunda şekillendirebilmek için topluluk faaliyetlerini düzenleyen pek çok politika belgesi oluşturduklarını açıkladı. Faaliyetleri yürütürken edindikleri bilgi ve deneyimler ışığında, dönem dönem bu politika belgelerini güncellediklerini ifade eden ÇELİKBİLEK, politika belgelerindeki açıkları minimize etmek amacı ile yapay zekadan da yararlandıklarını açıkladı. Yapay zekânın katılım, eşitlik, güvenlik ve insani gelişmeyi artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtirken, politika oluşturma süreçlerinde yapay zekanın etik kullanımı üzerinde çalışan uzmanların “kontrol edilmediği takdirde” tehlikelerinin “demokrasi, barış ve istikrar üzerinde ciddi etkileri olabileceği” uyarısında bulunduklarına dikkat çekti.

Uluslararası Demokrasi Günü’nün 2024 yılı temasının iyi yönetişim için bir araç olarak yapay zeka olarak belirlendiğini ifade eden topluluk üyeleri, yaklaşık 10 ay önce hazırladıkları topluluk politikalarını bu tema etrafında hem bir senelik tecrübeleri hem de yapay zekanın desteği ile güncellediklerini belirtti. Bu bağlamda, IMUSUS’a ait topluluk politikaları oluşturulurken, öncelikle ana odak konuların belirlendiğini, sonrasında Yapay Zeka’dan bu odaklar çerçevesinde ayrıntılı bir politika metni hazırlaması istendiğini, son olarak IMUSUS Yönetim Kurulu’nun topluluk akademik danışmanı ile birlikte bu metinleri kendi iç yapısına, topluluğun ilkelerine, toplumsal ilkelere ve hem kurumun hem Türkiye’nin hem de dünyanın sürdürülebilirlik ile ilgili ihtiyaçlarına göre ele alarak, revize ettiğini dile getirdi. 

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS) Ayrımcılık Karşıtı Kabul Politikası’na buradan ulaşabilirsiniz:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Posted in Haberler, SKA 10, SKA 16, SKA HABERLERİ