Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Eski Takvimleri Geri Dönüştürüp Tohumlu Takvimler Üretiyor

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu yeniden kullanımın önemini ağaçların kesilmesini önleyerek vurguluyor. Eski takvimler tohumlu olanlar ile yer değiştiriyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, Üniversitemiz kampüs alanları içerisinde oluşan ve ayrıştırılarak toplanan atık kağıtları geri kazanmak için başlattığı sosyal sorumluluk projesine devam ediyor. Topluluk üyeleri, okulumuz içerisindeki kurumsal kağıt atıklarını tohumlu kağıtlara dönüştürmek üzere, İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi iş birliği ile 18 Ekim 2024 tarihinde  el yapımı kağıt atölyesi düzenledi. İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi‘nde gerçekleştirilen atölye, tüm İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğrencilerinin, personelinin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Atölyede 15 katılımcı ile birlikte, daha önce üniversite personelimize takvim olarak dağıtılan ve ilgili yılın bitiminde toplanan yaklaşık 400gr atık kağıt geri dönüştürüldü ve 32 adet A5 boyutlu yeni kağıt haline getirildi.

İki aşamalı olarak gerçekleştirilen atölyenin ilk bölümünde katılımcılara kağıt ve geleneksel Türk kağıt üretim yöntemleri hakkında teorik bilgilendirme yapıldı. Türkiye’deki floranın kağıt üretimini nasıl etkilediği, kağıt üretiminde hangi bitkisel lif kaynaklarının kullanıldığına dikkat çekildi. İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun kampüs alanlarında oluşan atık kağıtların geri dönüştürülmesi hedefi doğrultusunda, geleneksel yöntem ile atık kağıtların nasıl geri dönüştürülebileceği konusunda bilgilendirme yapıldı. Kullanılacak yöntemde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi sunuldu. Kağıt üretiminde kullanılacak olan geleneksel yöntemde, kullanılmış kağıtları yeniden kullanmanın, tüketim için yeni ağaçların kesilmesini önlemesinin yanı sıra, geleneksel yöntemin fabrika üretimine göre çok daha az enerji ve su tüketimi içermesi nedeniyle, uygulanacak olan yöntemin özellikle kaynak verimliliği açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Atölyenin ikinci bölümünde ise; toplanılan atık kağıtlar geri dönüştürülerek yeni kağıtlar üretildi. Üretim aşamasında, İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun kampüs alanları içerisinde oluşan atık ahşap materyallerinden ürettiği elekler, ofis alanlarından toplanılan, atık haline gelmiş eski kağıtlar ve topluluk üyelerinin doğal alanlardan kendileri topladığı çiçek tohumları kullanıldı. Böylece atıkların geri dönüştürülmesi ile üniversitemizin sıfır atık politikalarına da katkı sağlanmış oldu.

Etkinlik ve atölyeler hakkında bilgi almak için @surdurulebilir_imu instagram hesabını takip edebilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA HABERLERİ