Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Good Earth İş Birliği ile Tek Kullanımlık Kağıt Havluların Neden Olduğu Ormansızlaşmaya Dikkat Çekti ve Yeniden Kullanılabilir Rulo Havlu Hediye Etti

Kağıt havlu ve mendillerin kağıttan yapıldığı için geri dönüştürülebildiğini düşünüyor olabilirsin ama öyle değil. Çünkü bu ürünler geri dönüşüm için standart ölçülerin altında kalan küçük materyallerdir. Üstelik kullanılmış kağıt havlu ve mendiller genellikle üzerlerinde yağ ve yiyecek kalıntısı bulunduğu için geri dönüşüme dahil edilmez.

1 ton kağıt havlu üretmek için ortalama 17 ağaç kesiliyor. Yalnızca ABD’de günde ortalama 3000 ton kağıt havlu üretildiğini ve bunun günde yaklaşık 51.000, yılda da 18 milyon ağaca eşit olduğunu düşünürsek problemin ne kadar büyük olduğunu belki biraz anlayabiliriz.

Oysa bu ürünlerin herkesin evinde bulunan ve çok uzun süre tekrar tekrar kullanılabilen kumaş alternatifleri var. Üstelik bu alternatiflerin maliyeti de çok düşük.

 

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri tek kullanımlık kağıt havlulardan uzaklaştırmak ve yeniden kullanılabilen, doğa dostu kumaş rulo havluların kullanımını yaygınlaştırmak üzere Good Earth ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 24 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek tek kullanımlık kağıt havlu tüketiminin yarattığı çevre kirliliği hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğu üyelerimize yeniden kullanılabilir, doğa dostu kumaş rulo havlular hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 8 kampüs topluluğu üyesi kağıt havlu kullanımını bırakarak, Good Earth’ün sürdürülebilir rulo havlularını ücretsiz olarak aldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 2 kişiye daha sürdürülebilir rulo havlu hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara, kağıt havlu ve mendillerin geri dönüşüm için standart ölçülerin altında kaldıkları ve genellikle üzerlerinde yağ ve yiyecek kalıntısı bulunduğu için, yaygın kanının aksine geri dönüştürülemediğini açıkladı. Kağıt havlu üretiminin ormansızlaşmaya, su israfına ve sera gazı emisyonlarına katkıda bulunduğunun altını çizen ekip, 1 ton kağıt havlu üretmek için ortalama 17 ağaç kesildiğini ve yalnızca ABD’de kağıt havlu için her yıl kesilen ağaç sayısının 18 milyon ağaca eşit olduğunu belirterek geri dönüştürülemeyen bu tek kullanımlık ürünlerin çok uzun süre tekrar tekrar kullanılabilen ve maliyeti çok düşük kumaş alternatifleri olduğunu vurguladı.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Good Earth, doğal kaynakları koruma, atık üretimini azaltma ve etik üretim süreçleri ilkelerine bağlı olduklarını ve ürünlerinin üretiminde tüketimi azaltma stratejisi ile karbon ayak izinin azaltılmasını hedefleyen sürdürülebilir üretim ilkelerini benimsediklerini ifade etti. Ancak sürdürülebilir yaşam için kurumsal sürdürülebilirlik ilkelerinin yanı sıra, tüketici davranışlarının da sürdürülebilirlik odaklı olması gerektiğine dikkat çeken firma, bu noktada belirli dönemlerde kullanıcılarına rulo havlu gibi sürdürülebilir ve ekolojik ürünlerini hediye ederek, bir teşvik yaratmayı amaçladıklarını vurguladı. Good Earth ekibi bu bağlamda sadece bir anlık bir kolaylık sağlayan tek kullanımlık ürünlerin değerli kaynakların kullanılmasına, atık oluşumuna ve suların kirlenmesine sebep olduğunu ve yalnızca bir marka değil, aynı zamanda bir değişim hareketi olarak bu sorunlarla ilgili topluma bilgi ve ilham vererek paydaşları harekete geçirmeyi amaç edindiklerini belirtti. Plastiksiz Temmuz’un bu amaçlar için önemli bir fırsat yarattığını ve bu gibi etkinliklerle günlük alışkanlıklarımızın çevre üzerindeki etkisini anlatıp farkındalık oluşturmak yoluyla değişimin mümkün olduğunu vurguladı.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Good Earth’ün ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 195 kg sera gazının atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarı ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 15, SKA 17, SKA HABERLERİ