Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Kampüs Alanları İçerisinde Oluşan Plastik Atıkları Yerinde Geri Dönüştürmeye Başladı

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), kampüs alanlarımız içerisinde oluşan katı atıkların yerinde geri dönüştürülmesi için “Plastik Geri Dönüşüm Atölyesi” kurdu. BİLTAM Binası içerisinde kurulan plastik geri dönüşüm atölyesinde Polonya menşeili Tylman Design firması iş birliği ile iki adet PETMachine cihazı kurulumu gerçekleştirildi ve geri dönüşüm çalışmalarına başlandı. Projenin ilk plastik geri dönüşüm atölyesi olan “Pet Filament Atölyesi”, 02 Ekim 2024 Çarşamba günü, Sürdürülebilirlik Ofisi’nde gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören atölye tüm akademik ve idari personelimizin, öğrencilerimizin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi.

Atölyede öncelikle İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu akademik danışmanı Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk olarak yürüttükleri plastik geri dönüşüm projeleri ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin pek çok yerinde  plastik kapaklar ile ilgili sosyal sorumluluk projeleri üretilirken, bu kapakların ait olduğu şişeler ile ilgili neredeyse hiç proje üretilmediğine dikkat çeken ÇELİKBİLEK, bu plastik şişelerin atık üretmenin yanı sıra, hafif olmaları ve rüzgarda uçmaları sebebi ile su kaynaklarına karıştıklarını ve hem deniz kirliliği hem de deniz canlılarının yaşamlarını tehdit etme gibi pek çok olumsuz sonuca yol açtığını belirtti. Topluluğun tüm üyelerinin çevre kirliliği konusunda hassas olduğunu ve bu nedenle sosyal sorumluluk projelerinde atık yönetimi konusuna özel bir önem verdiklerini ifade eden ÇELİKBİLEK, amaçlarının kampüs alanları içerisinde üretilen atıkların yerinde geri dönüştürülmesi olduğunu belirtti ve böylece hem geri dönüşüm için ihtiyaç olacak enerji miktarını azaltacaklarına hem de daha az karbon salımı ile atıkların geri dönüşümünü sağlayacaklarına dikkat çekti. Bu atölye bünyesinde yürütülecek olan çalışmaların, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin atıkları azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüştürmeyi içeren 3R(Reduce, Reuse, Recycle) programlarının önemli bir parçasını oluşturacağını vurguladı.

Proje ile ilgili genel bilgilerin verilmesinden sonra İMUSUS topluluk başkanı Ar.Gör. Furkan ERUÇAR, Tylman Design tarafından pet şişeleri dönüştürmek için tasarlanan PETmachine’in çalışma şekli ve kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Kullanıcıların makine kullanımı ile ilgili temel bilgileri edinmesinin ardından, atölyenin uygulama aşamasına geçildi. IMUSUS tarafından toplanan pet su şişeleri ileri dönüştürülerek filament haline getirildi. Atölye süresince yapılan uygulmalarda 150gr. atık petin geri dönüşümü sağlandı. Atölyenin devamında, katılımcılar hazırlanan bu filamentlerden 3 boyutlu yazıcılar yardımıyla isimlerinin baş harflerinden oluşan anahtarlıklar üretti. Katılımcıların ürettikleri objeler, kendilerine hediye edildi.

IMUSUS, plastik ileri dönüşüm atölyesinin yaz dönemi boyunca sürdürülen kurulum aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu ve pet malzemenin ileri dönüşümü ile gerçekleştirecekleri sosyal sorumluluk projelerinin 2024-2025 Eğitim-Öğretim dönemi ile birlikte başladığını ifade etti. Proje yürütücüleri, tüm proje ve atölyelerin kamuda ilgililerin katılımına açık olarak gerçekleştirileceğini belirtti.

Pet ileri dönüşüm atölyeleri ile ilgili duyurular @surdurulebilir_imu ve @tylmandesign instagram adresleri üzerinden takip edilebilir.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 17, SKA HABERLERİ