Kase, tencere ve tavalardaki yemeklerin üstünün kapatılması; artan meyve ve sebzelerin saklanması için kullanılan buzdolabı poşeti, streç film gibi plastik sargı malzemeleri tek kullanımdan sonra çöpe atılmaktadır.
Geri dönüştürülebilir olarak sayılsa da ince bir plastik olan streçlerin makinelere sıkışarak arızaya sebep olduğu için çoğu zaman geri dönüştürülmeden çöpe atıldığı biliniyor. Streç gibi malzemeler ayrıca, kuru temizlemeden nakliyeciliğe kadar pek çok alanda kullanılmakta ve büyük miktarda bir plastik çöp yığını oluşturmaktadır.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri çoğunlukla çöpte atılan ve yemek artığı, yağ ve kir kalıntıları nedeniyle geri dönüştürülemeyen streç film ve buzdolabı poşetleri yerine daha sürdürülebilir alternatiflere yönlendirmek üzere Mumo ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 5 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek streç film ve buzdolabı poşeti kullanımının yarattığı kaynak kullanımı, su tüketimi ve çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğu üyelerimize yıkanabilir balmumu yemek saklama kumaşları hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 25 kampüs topluluğu yemek saklamak için streç film kullanımını bırakarak, sürdürülebilir yemek saklama kumaşını ücretsiz olarak aldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 2 kişiye daha balmumu kumaş hediye edildi.
Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara streç filmin üretimi esnasında doğal kaynakların tüketildiğini ve bu durumun şimdi ve gelecekte ortaya çıkaracağı sonuçların altını çizdi. Streç filmlerin incelikleri sebebiyle makinelere takılmasının geri dönüşümlerini zorlaştırdığı ayrıca kirlenen, yemek artığı ya da yağ bulaşmış ürünlerin geri dönüşümünün de mümkün olmadığı, bu nedenle bu ürünlerin tüketiminin kaynak kullanımının yanı sıra, büyük miktarda da atık üretimine neden olduğu vurgulandı. Öte yandan, içerdikleri zararlı mikroplastikler nedeniyle bu ürünlerin insanlar için sağlık riski yarattığı ve su kaynaklarına karışarak deniz canlılarının yaşamı için bir tehdit oluşturmasının yanı sıra, su kaynaklarını da kirlettiği belirtildi.
Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Mumo, yerli üretimi desteklemenin yanı sıra, doğal kaynakların en etkili ve sürdürülebilir şekilde kullanılması ilkelerine bağlı olduklarını ve ürünlerinin üretiminde sürdürülebilir üretim ilkelerini benimsediklerini ifade etti. Mumo kurucu ortağı Işınsu Kaya, doğayla uyum içerisinde yaşamanın keyifle ve kolay olması gerektiğinin altını çizdi. Ancak tek kullanımlık plastiklerin gezegenimize çevre kirliliği başta olmak üzere büyük zararlar verdiğini belirten Kaya, balmumu kumaş ve keselerin tek kullanımlık plastikleri mutfağımızdan ve gıda sistemimizden çıkartabilmek için oldukça yararlı olduğunu söyledi. Organik pamuklu kumaş, balmumu, çam reçinesi ve hindistan cevizi yağı içeren Mumowrap’in 100 defaya kadar kullanılabildiğini ve böylece 1 parça saklama kumaşının 100 plastiğin çöpe atılmasının önüne geçtiğini belirtti. Kaya, Mumo’nun vizyonunu yerel üretim yaparak yerel ekonomiye katkı sağlamak ve böylece daha geniş alanlara yayılmak olduğunu ve tüketici davranışlarını da sürdürülebilirlik odaklı hale getirmeye yardımcı olmak olarak tanımladı. Kaya, sürdürülebilir bir gelecek için daha iyi bir gıda atık sistemi oluşturulması ve kompost uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğini ve küresel ölçekte doğada tamamen çözünebilen ambalajların kullanılması gerekliliğini vurguladı.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Mumo’nun ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 300 kilogram plastik atık oluşumunun ve bu atıkların doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 24.4 kg sera gazının da atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.
Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarını ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.
Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.