İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), Üniversitemiz kampüs alanlarında ortaya çıkan atık miktarını azaltmak ve oluşan atıkları yerinde dönüştürmek için pek çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), atık geri ve ileri dönüşüm çalışmalarının AR-GE aşamalarını tamamlayarak, atölyelerinde ürün üretmeye başladı. İlk olarak kar tanesi süsleri, ardından takvim altlığı üreten IMUSUS, dönüştürülen PET şişelerden oyun hamuru kalıpları hazırlamaya başladı. Proje ekibi, ürettiği oyuncakları eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak üzere gerçekleştirdikleri okul yardım projesi ile 23 Nisan’da okul öncesi eğitim sınıflarına göndermeye hazırlanıyor.
Atık yönetimi projelerinin plastik dönüşümü etabı için Tylman Design ve Sürdürülebilirlik Ofisi iş birliği ile bir plastik dönüşüm atölyesi kuran IMUSUS, PET malzemeden üretilen atıkları dönüştürmek için iki adet PETMachine kurulumu gerçekleştirdi. Ekim ayı içerisinde makinelerin kurulumunu tamamlayan proje ekibi, Kasım ayı içerisinde geri dönüştürdükleri malzemeler ile ilk ürünlerini üretmeye başladı. İlk olarak Sürdürülebilirlik Haftası ’24 etkinlikleri kapsamında kar tanesi süsleri üreten ekip, sonrasında kağıt atölyesinde ürettikleri takvim projelerine destek verdi. 2025 yılının ilk PET dönüşüm projesi ise; 23 Nisan’da çocukların yüzünde gülümseme yaratmak üzere hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesinin oyuncakları oldu. Ekip, PET şişelerin dönüşümü ile ürettikleri filamentlerden oyun hamuru kalıpları hazırlamaya başladı. Yaklaşık 30 farklı tasarım ile üretilen oyuncakların tasarımları ise; Sürdürülebilirlik Ofisi araştırma görevlileri Furkan ERUÇAR ve Ayça ÇELİKBİLEK tarafından yapıldı.
Proje bünyesinde çok sayıda PET filament dönüşüm atölyesi düzenleyecek olan topluluk, bu atölyeler ile ürün üretmenin yanı sıra, İMÜ öğrencilerini, personelini ve kamuyu plastik malzemelerin geri ve ileri dönüşümü ve yerinde dönüşümün önemi hakkında da bilgilendirmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda atölyeler, sınırlı sayıda katılımcı ile genel katılıma açık olarak düzenlenecek. Topluluğun ekip içi eğitim atölyeleri 17 Şubat ve 03 Mart 2025 gerçekleştirildi. Atölyelerde öncelikle İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu akademik danışmanı Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk olarak bugüne kadar yürüttükleri plastik geri ve ileri dönüşüm projeleri ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin pek çok yerinde plastik kapaklar ile ilgili sosyal sorumluluk projeleri üretilirken, bu kapakların ait olduğu şişeler ile ilgili neredeyse hiç proje üretilmediğine dikkat çeken ÇELİKBİLEK, bu plastik şişelerin atık üretmenin yanı sıra, hafif olmaları ve rüzgârda uçmaları sebebi ile su kaynaklarına karıştıklarını ve hem deniz kirliliği hem de deniz canlılarının yaşamlarını tehdit etme gibi pek çok olumsuz sonuca yol açtığını belirtti. Topluluğun tüm üyelerinin çevre kirliliği konusunda hassas olduğunu ve bu nedenle sosyal sorumluluk projelerinde atık yönetimi konusuna özel bir önem verdiklerini ifade eden ÇELİKBİLEK, amaçlarının kampüs alanları içerisinde üretilen atıkların yerinde geri dönüştürülmesi olduğunu belirtti ve böylece hem geri dönüşüm için ihtiyaç olacak enerji miktarını azaltacaklarına hem de daha az karbon salımı ile atıkların geri dönüşümünü sağlayacaklarına dikkat çekti. Bu proje bünyesinde yürütülecek olan atölye çalışmalarının, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin atıkları azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüştürmeyi içeren 3R(Reduce, Reuse, Recycle) programlarının önemli bir parçasını oluşturacağını vurguladı.
Proje ile ilgili genel bilgilerin verilmesinden sonra İMUSUS topluluk başkanı Ar.Gör. Furkan ERUÇAR, Tylman Design tarafından pet şişeleri dönüştürmek için tasarlanan PETmachine’in çalışma şekli ve kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Kullanıcıların makine kullanımı ile ilgili temel bilgileri edinmesinin ardından, atölyelerin uygulama aşamasına geçildi. Atölyelerde PET şişeler öncelikle filament haline getirildi, daha sonra ise 3d yazıcılar aracılığı ile ileri dönüştürülerek, oyun hamuru kalıplarının üretimleri gerçekleştirdi. Bu süreçle, katılımcılara geri dönüşümün somut faydaları gösterilirken, aynı zamanda sürdürülebilirlik bilincinin artırılmasına katkı sağlandı.
Düzenlenen bu iki atölyede, 16 adet PET şişe dönüştürülerek filament haline getirildi. Ekip üyeleri, proje süresince haftada yaklaşık 1,5 kg plastik atığı dönüştürmeyi, projenin sonunda ise; 15 kg plastiğin dönüştürülerek oyuncak haline getirilmesini hedeflediklerini ifade etti. Ekip üyeleri tüm öğrencilerimizin, personelimizin ve kamunun 1,5 litre ve üzerindeki su şişelerini Sürdürülebilirlik Ofisi’ne getirerek, bu plastik atıkların geri dönüştürülmesine ve sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunabileceklerini belirtti.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, proje ve PET dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi almak isteyenlerin @surdurulebilir_imu Instagram hesabını takip edebileceğini belirtti.