İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu “Plastiksiz Temmuz”da Sürdürülebilirlik Ofisi İş Birliği ile Doğa Dostu Tohumlu Kalemler Dağıttı

Kaç tükenmez kalemin var? 10? 20? 50?

Bunu milyarlarca insanla çarpıp dünyada kaç adet kalem kullanılıyor olabileceğini ve kaçının çöpe atıldığını hesap et. Hatta ne sıklıkla kalem kaybettiğimizi düşünürsek, ne kadarının çöp sahasına bile gidemediğini…

Pek çok plastik eşyanın çevreye etkilerini sıkça tartışsak da hepimizin neredeyse her gün kullandığı günlük yazı gereçlerinin çevre dostu ve sıfır atık seçenekleri üzerine çok düşünmüyoruz. Oysa tek kullanımlık tükenmez kalemlerde kalan mürekkeplerin toprağı ve suyu kirletmesinin yanı sıra, bu kalemlerin plastik gövdeleri geri dönüştürülemiyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri tek kullanımlık plastik kalemlerden uzaklaştırmak ve sürdürülebilir tercihler olan bioplastik ya da dönüştürülmüş malzeme gövdeli kalem kullanımını yaygınlaştırmak üzere İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 19 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek  kampüs topluluğumuza günlük hayatta sıkça kullandığımız tek kullanımlık plastik kalemlerin yarattığı çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğumuza tohumlu doğa dostu kalem dağıtımı gerçekleştirdi.

Etkinlik sırasında katılımcılara günlük hayatlarında sıklıkla kullandıkları plastik gövdeli tükenmez kalemlerin pek çoğunun geri dönüştürülmediği hatta pek çoğunun çöp sahasına bile gidemediği bilgisi verildi. Bu durumda, kalemlerin plastik gövdelerinin yarattığı çevre kirliliğinin yanı sıra, rüzgarla savrulan kalemlerin içinde kalen mürekkeplerin de toprağı ve suyu kirlettiğine dikkat çekildi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile toplam 50 kampüs topluluğu üyemiz doğa dostu, geri dönüştürülmüş kağıt ve biyomalzeme gövdeli, tohumlu kalemlerini ücretsiz olarak aldı. Bu kalemlerin kullanımı ile önümüzdeki 1 yıl için toplam 400gr. plastik kullanımının ve bu plastiklerin doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Ayrıca, katılımcıların kalemlerin arkalarında bulunan toplam 200 adet tohumu doğaya bırakmaları ile yeşerecek olan ağaçların, ormansızlaşmanın yarattığı olumsuz etkileri azaltması ve biyoçeşitliliğe katkı sağlaması amaçlandı. Kişilere, kompost edilebilir malzemelerden oluşan kalemlerini, bittiğinde Sürdürülebilirlik Ofisi’ne getirerek, ofis tarafından yapılmakta olan kompost uygulamasına atabilecekleri bilgisi verildi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarını ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.