Bir kişi yılda ortalama 156 plastik şişe kullanıyor. Bu şişelerin doğada tamamen ayrışması için ortalama süre yaklaşık 450 yıl. Bazı şişelerin biyolojik olarak parçalanması ise; 1000 yılı bulabiliyor.
Dünya’nın geri dönüşüm konusunda en önde gelen ülkelerinde tek kullanımlık plastik şişelerin geri dönüştürülme oranı %60 düzeyinde. Günde ortalama 60 milyon plastik şişenin kullanıldığı düşünüldüğünde geri dönüşüme gitmeyen plastik şişe sayısı korkunç miktarda. Geri dönüşüme gitmeyen bu kadar fazla sayıda plastik şişe mevcutken, tek kullanımlık şişe kullanımını bırakmak en mantıklısı.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri tek kullanımlık plastik şişelerden uzaklaştırmak ve sürdürülebilir tercihler olan matara ve termos kullanımını yaygınlaştırmak üzere İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 2 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek tek kullanımlık plastik şişelerin yarattığı çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğumuza cam matara dağıtımı gerçekleştirdi. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 15 kampüs topluluğu üyemiz plastik su şişelerini geri dönüşüm kutularına atarak yeni cam mataralarını ücretsiz olarak aldı.
Etkinlik sırasında tüm katılımcılara bir kişinin yılda ortalama 156 plastik şişe kullandığı ve bu şişelerin doğada ayrışmasının 450 ila 1000 yıl sürdüğü bilgisi aktarıldı. Dünya’nın geri dönüşüm konusunda en önde gelen ülkelerinde bile tek kullanımlık plastik şişelerin geri dönüştürülme oranının %60 düzeyinde olduğu ve günde ortalama 60 milyon plastik şişenin kullanıldığı düşünüldüğünde, tek kullanımlık plastik şişeler yerine cam matara ve çelik termos kullanımının yaygınlaştırılmasının hem sağlığımız hem de dünyamızın geleceği için en mantıklı çözüm olduğu vurgulandı.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile önümüzdeki 1 yıl için tam 2.340 tek kullanımlık plastik şişe kullanımının ve bu şişelerin doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.
Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarını ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.
Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.