Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Sipahi Studio İş Birliği ile Tek Kullanımlık Bardak Kullanımına Dikkat Çekti ve El Yapımı Seramik Kupa Hediye Etti

Dünyada her yıl yarım trilyon tek kullanımlık bardak tüketiliyor. Bu kişi başına en az 70 bardak demek…

“Karton” kelimesi, sıklıkla kullandığımız tek kullanımlık bardaklara masum bir ifade katıyor gibi gözükse de

pek çok kağıt malzemenin aksine, karton bardaklar geri dönüştürülemezler.

Bu bardakların dışı her ne kadar kağıttan üretilse de içleri, sıvıyı akıntı olmadan saklayabilmesi için plastikle kaplanmaktadır. Bu plastiği kağıttan ayıracak bir teknoloji kullanılmadığı sürece, geri dönüştürülemezler.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri içerdikleri kağıt malzemeye yapıştırılan plastikler nedeniyle geri dönüştürülemeyen tek kullanımlık karton ve plastik bardaklar yerine daha sürdürülebilir alternatiflere yönlendirmek üzere Sipahi Studio ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 22 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek tek kullanımlık plastik ve karton bardak üretiminin ve kullanımının yarattığı kaynak kullanımı, su tüketimi ve çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından kampüs topluluğumuzun ve kamunun katılımına açık olarak yapılan çekiliş sonucunda 4 kişiye el yapımı seramik kupa hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara tek kullanımlık plastik ürünlerin üretimi esnasında doğal kaynakların tüketildiğini ve bu durumun şimdi ve gelecekte ortaya çıkaracağı sonuçların altını çizdi. Karton bardakların sızdırmazlık ve dayanıklılık kazanması için plastik bir malzemeyle kaplandığı belirtildi ve bu işlem nedeniyle bu karton bardakların geri dönüşümünün mümkün olmadığı, böylece bu ürünlerin tüketiminin kaynak kullanımının yanı sıra, büyük miktarda da atık üretimine neden olduğu vurgulandı. Öte yandan, içerdikleri zararlı mikroplastikler nedeniyle bu ürünlerin insanlar için sağlık riski yarattığı belirtildi.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Sipahi Studio, tek kullanımlık plastik tüketiminin azaltılmasının çevremiz için oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu ürünlerin çevre kirliliği başta olmak üzere olumsuz etkileri olduğunu belirten firma yetkilileri yeniden kullanılabilir ürünlerin bu konuda en büyük yardımcılarımız olduğunun altını çizdi. El yapımı bir seramik kupanın, ömrü boyunca yüzlerce hatta binlerce tek kullanımlık karton bardağın çöpe atılmasının önüne geçebileceğini söyleyen firma yetkilileri, kil gibi doğal malzemelerden üretilen seramik kupaların dayanıklı, uzun ömürlü olduğunu ve yaşam döngülerinin sonunda geri dönüştürülebileceğinin altını çizdi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sipahi Studio’nun ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 1,7 kilogram plastik atık oluşumunun ve bu atıkların doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 27 kg sera gazının da atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarını ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 17, SKA 3, SKA 6, SKA HABERLERİ