Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Uniqvibe İş Birliği ile Tek Kullanımlık Plastik Poşetlerin Yarattığı Çevre Kirliliğine Dikkat Çekti ve Doğa Dostu, Sürdürülebilir Keten Çantalar Hediye Etti

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) paylaştığı verilere göre dünyada her yıl 5 trilyon adet tek kullanımlık plastik poşet tüketiliyor.

Türkiye’deki verilere göre ise; bir kişi yaşamı boyunca yaklaşık 35 bin plastik poşet tüketiyor.

Ortalama kullanım süresi 12 dakika olan bu plastik poşetlerin doğada çözünmesi ise 1000 seneyi bulabiliyor.

Plastik poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirini yavaş yavaş kirletir ve bozar.

Her yıl 1 milyonun üzerinde deniz kuşu plastik kirliliği nedeniyle ölüyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri tek kullanımlık plastik poşetlerden uzaklaştırmak ve yeniden kullanılabilen, doğa dostu çantaların kullanımını yaygınlaştırmak üzere Uniqvibe ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 16 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek tek kullanımlık plastik poşetlerin tüketiminin yarattığı çevre kirliliği hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğu üyelerimize yeniden kullanılabilir, doğa dostu keten çantalar hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 25 kampüs topluluğu üyesi plastik poşet kullanımını bırakarak, Uniqvibe’ın ileri dönüşüm ile ürettiği, doğa dostu keten çantaları ücretsiz olarak aldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 5 kişiye daha sürdürülebilir keten çantalar hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara, ortalama 12 dakika kadar kısa bir süre kullanıldıktan sonra çöpe atılan tek kullanımlık plastik poşetlerin doğada çözünme süresinin 1000 yılı bulabildiği bilgisini verdi. Plastik poşet tüketiminin dünyada yıllık 5 trilyonu bulduğunu aktaran ekip, geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılarak onları bozabilme riski taşıdıkları için genellikle geri dönüştürülemeyen plastik poşetlerin doğada bozulmaya başladığında çevreye yaydığı zararlı kimyasalların toprağa ve suya karışarak besin zincirini kirlettiği ve ekosistemleri bozduğu, özellikle de deniz hayvanlarının yaşamı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen sürdürülebilir giyim markası Uniqvibe, doğal kaynakları koruma, atık üretimini azaltma ve etik üretim süreçleri ilkelerine bağlı olduklarını ve ürünlerinin üretiminde tüketimi azaltma stratejisi ile karbon ayak izinin azaltılmasını hedefleyen sürdürülebilir üretim ilkelerini benimsediklerini ifade etti. Ancak sürdürülebilir yaşam için kurumsal sürdürülebilirlik ilkelerinin yanı sıra, tüketici davranışlarının da sürdürülebilirlik odaklı olması gerektiğine dikkat çeken firma, bu noktada belirli dönemlerde kullanıcılarına sürdürülebilir moda anlayışıyla tasarlanan, %100 organik ve birçok defa geri dönüştürülebilir ürünlerini hediye ederek, bir teşvik yaratmayı amaçladıklarını vurguladı. Uniqvibe ekibi bu bağlamda, zararlı kimyasallardan arındırılmış, %100 organik pamuk kumaştan doğal ve sürdürülebilir şekilde üretilen keten çantalarının çevreye büyük zararlar veren tek kullanımlık plastik poşetlere güçlü bir alternatif oluşturduğunun altını çizdi. Zararlı kimyasallar kullanılmadan üretilen çevre dostu organik kumaşların üretimi sırasında çevreye zarar verilmediğini, bu sayede tüketicilerin doğal kaynakları korurken çevresel ayak izini de azaltmış olacağını belirtti. Ayrıca, organik kumaşların üretiminde kullanılan sürdürülebilir tarım yöntemlerinin toprak bozunumunu engelleyerek biyolojik çeşitliliği desteklediğini, aynı zamanda su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunarak kimyasal kirliliği önlediğinin altını çizdi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Uniqvibe’ın ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 37 kg plastik atık oluşumu önlenirken, bu atıkların doğada 200 yıldan uzun süre kalmasının da önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 152 kg sera gazının da atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarı ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 15, SKA 17, SKA 6, SKA HABERLERİ