Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi Down Sendromu Farkındalığı Etkinliği Gerçekleştirdi

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam” çalışma grubu, hem bulaşıcı hastalıklar hem de bulaşıcı olmayan hastalıklar ile ilgili farkındalık çalışmaları yürütüyor.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi, down sendromu hakkında kampüs topluluğumuzu bilinçlendirmek üzere 21 Mart 2024’te farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Ekip, bir gün önceden 21.kromozomun down sendromlu bireylerde 3 kopyası olması ve kromozom şekillerinin çoraplara benzetilmesi nedeniyle, 21 Mart’ta dünya genelinde gerçekleştirilen renkli ve farklı çoraplar giyme etkinliğine katılmak üzere sosyal medya hesabından çağrıda bulundu. 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde farklı çoraplar giyen katılımcılar hem fotoğraflarını paylaşarak sosyal medyada farkındalık yarattı hem de etrafındaki bireyleri down sendromu hakkında bilgilendirdi.

Proje ekibi aynı zamanda, sosyal medya hesaplarından hastalık ile ilgili bilgilendirmeler yaptı ve hazırladıkları video ile down sendromunun ve down sendromlu bireylerin farkında olduklarını gösterdi. 6 milyon kişinin down sendromu tanılı olduğunu ifade eden ekip, tüm kromozomal durumlar arasında en yaygın olanı olmasına rağmen, down sendromu hakkında farkındalığın düşük olduğuna ve halen yanlış kanıların var olduğuna ve bu durumun kimi zaman sosyal dışlama yarattığına dikkat çekti. Mevcut tıbbi teknolojinin down sendromlu bireylerin sağlıklı yaşam tarzı sürmeleri için önemli katkı sağladığını ve beklenen yaşam süresinin 2018’de 60’a yükseldiğini belirtti. Araştırmaların down sendromunun doğuştan gelen kalp hastalıkları, duyusal işitme kaybı, çölyak, tiroit, katarakt gibi görme sorunları ve obstrüktif uyku apnesi gibi sağlık riskleri ile ilişkili olabileceğinin ortaya koyulduğu; bununla birlikte tüm yanlış kanılara rağmen, down sendromlu bireylerin üniversiteye gidebileceği, işe girebileceği ve romantik ilişki kurabileceği ifade edildi.

Ekip, Birleşmiş Milletler’in 2018 yılında hazırladığı “Engelli kişiler tarafından, onlar için ve onlarla birlikte sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi” raporunun engellilerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın uygulanmasına henüz yeterince dahil edilemediğini ortaya çıkardığını vurguladı. 2030 Gündemi’nin başarısının, engelliler de dahil olmak üzere, tüm paydaşların dahil olduğu katılımcı ve sosyal, ekonomik ve politik içermeyi odağına alan bir yaklaşımı gerektirdiğini ifade etti ve down sendromlu bireylerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın uygulanmasına hem temsilci hem de yararlanıcı olarak, eşit şekilde dahil edilmesi için güçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

IMUSUS tarafından hazırlanan videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 3, SKA HABERLERİ