Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Cenk BEYAZ’ın ‘’Uluslararası Göç ve Mülteci Sorunu’’ başlıklı kitap bölümü yayımlandı.
Metinde, uluslararası göçün farklı yönleri, nedenleri ve sonuçları ele alındı. Göçün, akademik alanda ilgi gören bir konu olduğu ve Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle göç konusunda önemli bir rol oynadığı belirtildi. Düzensiz göçmenlerin etkisiyle göç hareketliliğinin arttığı; savaş, zorunlu durumlar ve iltica isteği gibi nedenlerle de milyonlarca insanın göç hareketlerine yol açtığı dile getirildi.
Kitapta Türkiye’nin hem transit hem de hedef ülke olarak göç hareketliliği yaşamasından dolayı, göç hareketliliği ulusal sınırları aşan bir bağlamda incelendi; ve göç olgusu iç göç ve uluslararası göç şeklinde sınıflandırıldı.
Göç tiplerinin, göçmenlerin sebeplerine ve sonuçlarına göre değiştiğinin belirtildiği kitapta, zorla göçlerin, savaş, terör ve doğal afetler gibi etmenlerle tetiklendiği, gönüllü göçlerin ise ekonomik, sosyal ve diğer bireysel nedenlerle gerçekleştiği ifade edildi.
Uluslararası göçün, farklı nedenlerle ve sonuçlarla şekillenen karmaşık bir hareketlilik biçimi olduğu ve göç olgusunun, ekonomik, sosyal ve politik faktörlerin birleşimiyle etkilenmesinden dolayı göçmenlerin tercihleri ve hedef ülkelerin ihtiyaçlarının da göçün dinamiklerini etkilediği belirtildi.
Metinde, mültecilik kavramı ve Türkiye’nin mülteci politikalarını da açıklık getirildi. Mülteciler için geçici koruma statüsünün bulunduğu ve bu statünün özellikle Suriyeli göçmenlere uygulandığı belirtildi. Ancak uzun süreli geçici koruma statüsünün yıpratıcı olabileceği belirtilerek, Türkiye’nin düzensiz göç akınlarına karşı sınır denetimini güçlendirmesi ve sorumluluk paylaşımına gitmesi gerektiği ifade edildi.
Kitap künyesine aşağıdan ulaşılabilir:
Beyaz, C. (2022). Uluslararası Göç ve Mülteci Sorunu, Çelikçi A. S. (Ed.), Uluslararası İlişkilerde Güncel Sorunlar İçinde (51-80) İstanbul: İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi.