Menü Kapat

Sürdürülebilirlik Haftası Kapsamında “Yaşam Boyu İşitme Taramaları Paneli” Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi ve İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Haftası ’23 etkinlikleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın tamamına dikkat çekiyor. 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi ve İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Haftası’23 etkinliklerinin dördüncü günü olan 21 Aralık 2023 Perşembe Günü, Odyoloji Bölümü iş birliği ile “Yaşam Boyu İşitme Taramaları Paneli” gerçekleştirildi. Üniversitemiz Cevizli Kampüsü’nde tüm öğrencilerimize, idari ve akademik personelimize ve kamuya açık olarak gerçekleştirilen panelde üniversitemiz akademisyenlerini yanı sıra, alanında uzman bilim insanları da yer aldı. Panel konuşmacıları, katılımcıları işitme sağlığı ve taramalarının toplum sağlığı açısından önemi konusunda bilgilendirdi.

Panelistler, kendi araştırmaları ve tecrübeleri üzerinden işitme taramalarının yaşam boyu sağlık yönetimi içindeki kritik rolünü tartıştılar ve işitme kaybı ile yaşayan bireyler için toplumun nasıl daha destekleyici ve kapsayıcı olabileceği konusunda önerilerde bulundular. Panelde işitme taramalarının ve işitme kaybı tanısının yenidoğanlardan yaşlılara kadar büyük önem taşıdığı belirtildi ve işitme kaybının erken teşhisinin ve doğru müdahalenin büyük önem taşıdığı ifade edildi. Özellikle bebeklerde işitme kaybının erken teşhis ve tedavi edilmemesinin çocukların konuşma becerilerini olumsuz etkileyeceğine ve bunun da çocuğun iletişim ve sosyal becerilerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Bununla birlikte, işitme taramalarının sağlık politikalarının vazgeçilmez bir parçası olduğu ve yenidoğanlardan yaşlılara kadar her yaş grubunu içeren, kapsayıcı sağlık uygulamaları ile yürütülmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle, ulusal işitme tarama programlarının büyük önem taşıdığına, bu uygulamaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ihtiyacına dikkat çekildi. Müdahale edilmeyen işitme kaybının kişilerin günlük hayatlarında çeşitli zorluklara neden olabileceğine ve bu durumun da insanların hayatlarında olumsuz sosyo-ekonomik etkiler yaratabileceği vurgulandı. Toplumsal farkındalığın olmadığı durumlarda bu durumun kişilerin eşitsiz yaklaşımlar ile karşılaşmasına neden olabileceğine dikkat çekildi. Bu nedenle, hem tarama faaliyetlerinin hem de koruyucu stratejilerin toplum sağlığı çalışmalarında önemli bir yer tuttuğu ifade edildi. Ayrıca, işitme taramalarında sağlık sistemindeki teknolojik ilerlemeler ve gelecekteki trendler gibi konular da gündeme getirildi.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 3, SKA HABERLERİ