Menü Kapat

“UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi”nde Yer Alan Beçin Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Öğretim Üyemiz Prof.Dr. Kadir PEKTAŞ Başkanlığında Devam Ediyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer alan, Menteşeoğluları Beyliği’ne başkentlik yapan, Türk-İslam dönemi yerleşimleri arasında önemli merkezlerden biri olan ve Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan Beçin Antik Kenti’nde kazı çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle, Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş başkanlığında yürütülüyor.  

Beçin Antik Kenti’nin bölgenin en önemli ören yerleri arasında yer aldığını ve yıl boyunca kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten PEKTAŞ, antik kentte gün yüzüne çıkartılan kalıntıların tarihe ışık tuttuğunu, ayakta kalan tarihi yapıların restore edilerek kültür turizmine kazandırıldığını belirtti.  Bölgenin turizme kazandırılmasının kültürel yatırım için atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirten PEKTAŞ, Türk kültürü ve tarihi açısından da önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Antik dönemde Karia adıyla anılan bu bölge, 1261 tarihinden sonra Menteşe Beyliği’nin hakimiyeti altına girdi. Menteşe Beyliği’nin yönetim merkezi olan Beçin’de kısmen sağlam durumda 20 kadar tarihi yapı bulunmaktadır. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Beçin, Anadolu’da Türkler tarafından kurulan ve günümüze kadar bozulmadan gelen çok az sayıdaki şehirler arasında yer almaktadır.

 

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 17, SKA HABERLERİ