Menü Kapat

Sürdürülebilirlik Ofisi Tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Kapasite Geliştirme Eğitimi Düzenlendi

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik Ofisi ve Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü’nde İŞKUR programı ile göreve başlayan öğrencilerimize, kısmi zamanlı öğrencilerimize ve öğrenci topluluğu yönetim kurulu üyelerine açık olarak, sürdürülebilir kalkınma amaçları ve bu amaçların üniversiteler ile ilişkisini anlatan bir sürdürülebilir kalkınma eğitimi ve üniversitemizde bu amaçlara yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin ne şekilde haberleştirileceğini ele alan bir kapasite geliştirme eğitimi düzenlendi. Sürdürülebilirlik Ofisi personelimiz Öğr.Gör. Zehra SAVAN ve Arş.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK tarafından 12 Mart 2025 tarihinde verilen eğitim, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Eğitimin ilk bölümünde, Öğr.Gör. Zehra SAVAN, haber toplama ve haber yazma teknikleri hakkında bir eğitim verdi. SAVAN, doğru ve akıcı bir haberin nasıl yazılması gerektiğine dair bilgiler paylaştıktan sonra, üniversitemizin web sayfalarındaki haberlerin düzeni ve içeriğinin geliştirilmesine yönelik bilgilendirmelerde bulundu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin haber paylaştığı mecralardan ve bu mecralardaki haber yazım kurallarından bahseden SAVAN, duyuru, etkinlik ve haber ayrımına değinerek bu kavramları örnekler ile ele aldı. Haber yazımındaki temel unsurlar ve yapılan yaygın hatalar, mevcut haber örnekleri üzerinden incelendi. Katılımcılarla etkileşimli bir şekilde mevcut haberler üzerinden “Nasıl Yazılsa Daha İyi Olur?” başlığı altında haberlerde düzeltilmesi gereken yerler hakkında ve  haberlerin nasıl geliştirilebileceği üzerine tartışıldı.

Eğitimin ikinci bölümünde, Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, sürdürülebilir kalkınma amaçları ve üniversitemizin bu hedeflere katkısını ele alan bir sunum yaptı. ÇELİKBİLEK, Birleşmiş Milletler’in 2000 yılında ilan ettiği 8 Milenyum Kalkınma Hedefi’ni takiben kabul edilen ve 2030’a kadar ulaşılması hedeflenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın(SKA) bu temeller üzerine inşa edildiğini açıkladı. SKA’ların Milenyum Kalkınma Hedefleri’ne ek olarak, iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi konuları da kapsadığını vurguladı.

Üniversitelerin, bilginin üretimi, bilginin topluma yayılması, yenilikçi çözümlerin üretilmesi ve liderlik rolleri ile sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkı sağladığını belirten ÇELİKBİLEK, bu çabaların akademik araştırmalar, eğitim programları, yönetim politikaları ve sektörel iş birlikleriyle desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Üniversitelerin araştırma projeleri yürütmek, SKA’larla ilgili dersler ve eğitimler düzenlemek, sürdürülebilirlik odaklı yönetim stratejileri geliştirmek ve politika yapım süreçlerine katkıda bulunmak gibi çeşitli yollarla bu amaçlara hizmet edebileceğini belirterek, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin tüm fakülteleri, ofis ve koordinatörlükleri, araştırma ve idari birimleri ile 17 amaca da katkı sağlayacak politika ve araştırmalara sahip olduğunu açıkladı. Üniversitemizin SKA’lara yönelik yürüttüğü faaliyetlerin paylaşıldığı sdg.medeniyet.edu.tr sitesinin hem kurumsal gelişmeyi izleme hem de Üniversitemizin yürüttüğü faaliyet ve bilgi birikimini toplum ve diğer paydaşlarla paylaşma açısından önemine dikkat çekti.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yaptığı katkılar ile dünyanın önde gelen üniversite sıralama kuruluşlarından Times Higher Education’ın THE Impact Rankings sıralamasında ilk kez 2021 yılında yer aldığını belirten ÇELİKBİLEK, 2024 sıralamasında 11 alanda başvuru yapıldığını açıkladı. Üniversitemizin özellikle Sorumlu Üretim ve Tüketim (201-300), Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam (301-400), Açlığı Son (301-400), İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme (401-600) ve Amaçlar İçin Ortaklıklar (601-800) başlıklarında dünyada oldukça iyi bir yer edindiğini, bu sıralamaların daha da iyileştirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

ÇELİKBİLEK, sunumunun son kısmında, Üniversitemiz tarafından sorumlu kurum anlayışı ile gerçekleştirilen ve 17 SKA’ya katkı sağlayan çalışmaların ve bu çalışmaların çıktılarının diğer araştırmacılar, paydaşlar ve kamu ile paylaşıldığı mecraları sıraladı. Hem iç hem de dış paydaşların çalışmalardan yeterli bilgiyi alabilmesi için haberlerin hangi özelliklerle ve ne derinlikte yazılması gerektiğine dair bilgilendirmeler yaptı.

Eğitimin son bölümünde ise Öğr.Gör. Zehra SAVAN, haber yazımı sırasında yapay zekadan nasıl destek alınabileceği hakkında bilgiler verdi. SAVAN, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair önemli derecede bir veri kaynağı olmasının, bu konulara dair yapılacak araştırmaların yanı sıra, haber yazımında da kullanılabilme imkanı sağladığını ifade etti. Bununla birlikte, kurumsal politikaların ve çalışmaların temel amaçlarının haber metinlerine doğru aktarılabilmesi için haber yazımı sürecinde yapay zekaya verilen direktiflerin olabildiğince detaylandırılması gerektiğinin altını çizen SAVAN, sürdürülebilir kalkınma amaçlarını konu alan haberler için anahtar kelimelerin nasıl seçilmesi gerektiği hakkında çeşitli bilgiler vererek eğitimi sonlandırdı.

Posted in Haberler, SKA 13, SKA 16, SKA 4, SKA HABERLERİ