İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), 2024 yılında plastik, kağıt ve metalin bir malzeme olarak geri ve ileri dönüşümüne dikkat çekmek üzere “İleri Dönüşüm Sanat” adında bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Bu projenin bir parçası olarak plastik kapakların ileri dönüşümü ile tablo yapmaya başlayan topluluk, kampüs alanları içerisindeki plastik kapakları toplamaya başladı.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu(IMUSUS) ve Sürdürülebilirlik Ofisi ortaklaşa yürütmekte olduğu plastik ileri dönüşüm projesi ile kampüs alanlarında ortaya çıkan plastik atık miktarını azaltıyor. Proje ekibi hem projeyi kampüs topluluğuna duyurmak hem de plastik atıkları yerinde toplamak üzere, 27 Kasım 2024 tarihinde Kuzey Kampüs yemekhanelerinde çalışma gerçekleştirdi. Ekip üyeleri, projelerinde kullanmak üzere, günün yemek menüsünde verilen içeceklerin plastik kapaklarını topladı. Etkinlik süresince hem personel yemekhanesinde hem de öğrenci yemekhanesinde toplam 850 gram plastik kapak toplandı. Toplanılan kapaklar, IMUSUS tarafından ileri dönüştürülerek tablo tasarımı yapılacak. Etkinlikte ayrıca, yemekhanedeki öğrencilere plastik dönüşümü ile ilgili bilgi verildi, Üniversitemizde yürütülen dönüşüm projeleri tanıtıldı. Ekip üyeleri, 2000 yılında 156 milyon ton olan plastik atık üretiminin 2019 yılına kadar iki kattan fazla artarak 353 milyon tona ulaştığına ve bu atıkların ise yalnızca %9’unun geri dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Bu nedenle, öncelikli olarak tek kullanımlık plastiklerin gündelik yaşamdan çıkarılmasını sağlayacak tüketici davranışı değişikliklerinin hedeflenmesi gerektiğini belirterek, bu süreçte kullanımından kaçınılamayan plastikler için ise; geri ve ileri dönüşüm süreçlerine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Daha önce, İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından düzenlenen atölyelerde topluluk üyeleri tarafından toplanan plastik kapaklar ileri dönüştürülerek iki adet tablo çalışması yapıldı. “Kurabiye Canavarı” ve “Kermit” karakterlerinin çalışıldığı eserlerde 1,5kg plastik kapağa denk gelen toplam 1.115 adet plastik kapak kullanıldı. Hazırlanan bu eserlerin İMUSUS’ın plastik atıkların yarattığı çevre kirliliğine ve kişilerin plastik kullanımı kaynaklı oluşan çevresel ayak izine dikkat çekmek üzere hazırlayacağı sergide sergilenmesi hedefleniyor.
“İleri Dönüşüm Sanat” projesinin gelecekteki atölyelerini İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabı üzerinden takip edebilir, çalışmalara katılabilirsiniz.