Menü Kapat

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinliği “Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Tutumlar” Temasıyla Gerçekleştirildi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinliği, Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından ”Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Tutumlar” temasıyla İMÜ Ziraat Bankası Merkez Kütüphanesi Konferans Salonunda 5 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Etkinlikte Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet AKIN fakülte genelinde engellilere yönelik yapılan düzenlemelerden ve çalışmalardan bahsetti. Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Fatih SARIOĞLU, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi ve derslik binasında engellilere yönelik erişilebilir eğitim alanlardan örnek vererek eğitimde fırsat eşitliği, erişilebilirlik ve kapsayıcı eğitim ile ilgili üniversite genelinde devam eden çalışmalara ve bu sayede eşitsizliklerin azaltılmasının önemine değindi.

Özel Eğitim Bölümü öğretim elemanları programda özel eğitime ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. Dr.Öğr.Üyesi Hatice ŞENGÜL ERDEM “Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Tutumlar”, Öğr.Gör.Dr.Sevgi KIRBOYUN TİPİ ”Görme Yetersizliği Olan Bireylere Yönelik Tutumlar” ve Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN ”Engelsiz Üniversite ve Yasal Düzenlemeler” hakkında sunumlarını yaptı. Bunun yanında özel eğitim öğretmeni Cemile Özlem CAN ”Çoklu Yetersizliği Olan Bireylere Yönelik Tutumlar: Bir Annenin Gözünden” adlı konuşmasını özel gereksinime sahip çocuğuyla yaşadığı deneyimlere dayanarak gerçekleştirdi.

Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi ŞENGÜL ERDEM, konuşmasında özel gereksinimli bireylere yönelik tutumlara yer verdi. ERDEM, konuşmasında genel olarak tutumun ne olduğu ve nasıl geliştiğine dair bilgiler aktardıktan sonra özel gereksinimli bireylere karşı geliştirilen tutumların bileşenlerini aktardı. Bu bileşenleri, tutum sergileyen kişi ile ilgili faktörler, özel gereksinimli birey ile ilgili faktörler ve toplumla ilgili faktörler olarak aktaran konuşmacımız özel gereksinimli bireylere yönelik olumlu tutumların geliştirilmesi için bireylerin erken dönemden itibaren özel gereksinimli bireylerle birlikte yaşamasının önemine vurgu yaparak kapsayıcı eğitim uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğinin önemine dikkat çekerek konuşmasını tamamladı.

Öğr.Gör.Dr.Sevgi KIRBOYUN TİPİ görme engelliler hakkında doğru bilinen yanlışlara değinerek, dinleyicilerin görme engelliler hakkında ayrıntılı bilgi edinmesini sağladı. Ayrıca, görme engelli bireylerin günlük yaşamları ve akademik çalışmalarında kullandıkları beyaz baston, braille yazıcılar, akıllı telefonlar ve ekran okuyucu ile bilgisayarlar gibi yardımcı teknoloji cihazlarından bahsetti. Bunun yanında, katılımcıların görme engelli bireylerle karşılaştıklarında onlara nasıl davranılması gerektiği ve nasıl yardım edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN konuşmasında engelsiz üniversite kavramı, erişilebilirlik ve yasal düzenlemeler konusunda bilgi vermiş, üniversite ortamında özel gereksinimli öğrencilere yönelik iyileştirmeye açık yönlerin tespit edilerek iyileştirme çalışmalarının yapılması vurgusunu yaparak konuşmasını tamamladı.

Etkinlik boyunca Özel Eğitim Bölümü öğrencileri tarafından derslik binası ve kütüphanede farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlikler yürütüldü. Bu etkinlikler sayesinde üniversite çalışanları ve öğrencileri Braille alfabesiyle tanıştırıldı.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 4, SKA HABERLERİ