Menü Kapat

Dr.Öğr.Üyesi Ayşenur ERDİL Kurumsal Kaynak Planlamanın İşletmelerin Ekonomik Verimliliği ve Sürdürülebilir Büyümesi Üzerindeki Etkilerini İncelediği Araştırmasının Sonuçlarını Sundu

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Ayşenur ERDİL, kurumsal kaynak planlamanın işletmelerin ekonomik verimliliği ve sürdürülebilir büyümesi üzerindeki  etkilerini incelediği araştırmasının sonuçlarını  Evaluation of The Importance of Enterprise Resource Planning on Business Performance and Sustainability” (Kurumsal Kaynak Planlamanın İşletme Performansı Üzerindeki Etkisi Ve İşletmenin Sürdürülebilirliği Açısından Öneminin Değerlendirilmesi)  başlıklı bildirisi ile 4-5 Aralık 2022 tarihlerinde Hırvatistan’da düzenlenen VIII. International European Congress on Social Sciences bünyesinde sundu.

Araştırmasında kurumsal kaynak planlamasının (KKP), iş performansını, işletme performansını ve sürdürülebilirliğini arttırmak amacıyla işletmenin güçlü yönlerini ortaya çıkarmak üzere geliştirilen bir sistem olduğunu belirten ERDİL, ekonomik küreselleşmeye bağlı olarak gelişen rekabet ortamında şirketlerin kaynaklarını etkin kullanmanın ve kaynak verimliliğini sağlamanın bir yolunun bulunması gerektiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, işletmelerin ürün ve hizmet sunmak için gerekli kaynaklarının verimli bir şekilde organize edilmesini sağlamak için bilgi teknolojilerindeki ürün yeniliklerinden ve süreç yeniliklerinden faydalanmasının önemli olduğunu vurguladı. KKP kapsamındaki bu tür paket programların, işletmenin tüm bölümlerini iyileştirildiğini ve bölümlerin birbirleri arasındaki uyumun sağlanması yönünde işletmenin tüm bölümleri için sağlanan kaynakları bir araya getirerek kaynak verimliliğinin yanı sıra, ekonomik verimlilik de sağladığına değindi.

ERDİL, çalışma kapsamında öncelikle KKP’nin genel bir incelemesini sundu. Ardından ulusal ve uluslararası ERP uygulama örnekleri üzerinden bu uygulamaların yönetimde karar alma sürecindeki önemini inceledi. Örnek olay çalışması üzerinden işletme performansının sürdürülebilirliği, verimlilik odaklı üretkenliği arttırma yönünde analizleri ve işletme faktörleri üzerinde değerlendirmeleri ve önerileri sunarak KKP’nin işletmelerin sürdürülebilir büyümesine olan katkılarını da ele aldı. ERDİL, çalışmanın örnek olayında ele alınan beyaz eşya üreticisi firmanın KKP sistemini kullanmadan önceki ve sonraki performans kriterlerine yönelik verileri karşılaştırılarak değerlendirdi ve sistemi iyileştirmek üzere çözüm önerilerinde bulundu. Bu çözümler şu şekilde belirlendi: kalite iyileştirme için üretim sürecinin iş süreçlerine odaklanma, üretim planlama ve üretimin çevrim süresi boyunca yüklenecek anlık stok ve miktar görüntüleme, süreç ve ürün maliyetlerinin hızlı ve doğru hesaplanması, konsolide bütçe raporlama, maliyetlerin azaltılması, çevrim süresinin (bir süreç) azaltılması, kaynakların entegrasyonu ve tek noktadan kontrolü, kaynak verimliliğinin sağlanması vb. Çalışmada, ele alınan işletmenin KKP sistemine geçişi sayesinde işletmenin tüm fonksiyonlarının entegre edilen sistemden yönetilebildiği, uygulamayı kullandıktan sonra işletmedeki birçok iş sürecinin eskisinden daha hızlı gerçekleştiği gözlemlendi. Bu durumda, işletmenin üretim/hizmet süreçlerindeki zaman kaybında büyük iyileşmelerin sağlandığı, işletme performansının sürdürülebilirliği kapsamında üretkenliği ve etkinliği önemli ölçüde arttığı ve işletme yönetiminin kolaylaştığı ortaya kondu.

ERDİL, işletmelerin hedeflerine ulaşabilmek için sahip oldukları fırsatları en faydalı şekilde kullanmaları, teknolojide yaşanan ürün ve süreç yeniliklerine ayak uydurmaları ve kendi hedeflerine göre sistemlerini teknoloji ile uyumlu hale getirmeleri gerektiğini, böylece işletmelerin vizyonu ve misyonu çerçevesinde amaçlanan faydalara ulaşmanın çok daha kolay sağlanacağı üzerinde durdu. Çalışmada  KKP yazılım programlarının işletmeleri rekabette geride tutacak kayıp, gecikme ve aksaklıkların önlenmesine yardımcı olacağı, genel anlamda bilinen avantajlarının yanı sıra sektörden sektöre veya işletmeden işletmeye farklı avantajlar da sağladığı tespit edildi.  Araştırma sonuçları, işletmeler için KKP yazılımlarının öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında performans kriterlerinin çoğunda  iyileşmeler yaşandığını, sağlanan süreç yenilikleri sayesinde iş süreçlerinin kısaldığını, bilgi aktarım hızının arttığını, finansal yönetim ve stok yönetiminin kolaylaştığını ortaya kondu.

Erdil, A. (2022). “Evaluation of the Importance of Enterprise Resource Planning on Business Performance and Sustainability”, VIII. International European Congress on Social Sciences, 4-5 December 2022, Rijeka, Croatia.

Posted in Haberler, SKA 8, SKA 9, SKA HABERLERİ