Dr.Öğr.Üyesi Ayşenur ERDİL İşletmelerin Sürdürülebilir Büyümesinde Bilgi Güvenliği ve Teknolojinin Önemini Değerlendirdiği Araştırmasının Sonuçlarını Sundu

Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Ayşenur ERDİL,  işletmelerin sürdürülebilir büyümesinde bilgi güvenliği ve teknolojinin önemini değerlendirdiği “The Importance of Information Security and Technology: Evaluation of the Business in terms of Sustainability“  (Bilgi Güvenliği ve Teknolojinin Önemi: İşletmenin Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi)  başlıklı bildirisini 4-5 Aralık 2022 tarihleri arasında Hırvatistan’da gerçekleştirilen VIII. International European Congress on Social Sciences bünyesinde sundu.

ERDİL araştırmasında bilgi güvenliğinin sağlanmasında teknolojiden yararlanıldığına ve  teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilginin güvenli şekilde saklanması için pek çok ürün yeniliği ortaya çıktığına dikkat çekti. Özellikle tehdit içeren durumlara karşı bilginin şifrelenmesi sürecindeki yeniliklerin işletmenin bilgi sisteminin güvenilirliğinin sağlanması ve bilgi güvenliğinin sürdürülebilirliği açısından fayda sağladığı belirtti. Bununla birlikte, teknolojide yaşanan gelişmelerin paralelinde bilginin güvenliğini tehdit edici unsurlara dikkat edilmesi ihtiyacının da arttığına dikkat çekti ve veri güvenliği kavramlarının üzerinde durdu.

ERDİL araştırmasında, veri güvenliği stratejisinin bilgi veri tabanını ve verileri güvence altına aldığını belirtti ve teknolojiye bağlı bilgiyi işletmenin amaçlarını karşılayacak şekilde belirlenen şifreleme, geliştirilen güvenlik modelleri ve algoritmaları gibi yöntemlerle korumanın önemini vurguladı. Bu doğrultuda ERDİL, araştırma sonuçlarında bilgi güvenliği ve değerlendirme analizinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bulgu ve gereksinimlere, bilgi güvenliği politikasına uygunluğun belirli ölçümler kullanılarak değerlendirilmesine ilişkin eksikliklere ve bilgi güvenliği politikasına uyum çerçevesinde gerçekleştirilebilecek iyileştirme ve geliştirmelere yer verdi.

Araştırma sonuçları, bilgi yönetiminin işletmelerin sürdürülebilir büyümesi açısından hayati önem taşıdığını ortaya koydu. Bu nedenle, işletme çalışanlarının teknolojide yaşanan ürün ve süreç yenilikleri ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiği ve çalışanlara bilgi güvenliği, bilgi yönetimi, bilgi sistemleri vb. konularda eğitim verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bunun yanında bilgi güvenliği yönetim sisteminin her işletmede aynı olamayacağı, işletmenin ihtiyaçlarına göre farklı sistemler oluşturulması gerektiği belirtildi.

Erdil, A. (2022). “The Importance of Information Security and Technology: Evaluation of the Business in terms of Sustainability”, VIII. International European Congress on Social Sciences, 4-5 December 2022, Rijeka, Croatia.