Kadıköy Belediyesi’nin her yıl Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği Çevre Festivali bu sene jeolojik afetler ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerle mücadeleye dikkat çekmek üzere “Kentsel Dirençlilik” teması ile düzenlendi. İklim değişikliği başta olmak üzere ülkemiz ve dünyadaki tüm afetlere karşı dirençli kent ve topluluklar oluşturmayı, bu konudaki bilgi birikimini yaymayı amaçlayan festivale Üniversitemiz adına Sürdürülebilirlik Ofisi’miz katıldı.
İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, düzenlediği çevre eğitimleri ile Kadıköy Belediyesi Çevre Festivali’ne konuk oldu. Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimizden Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK, Ar.Gör. Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör. Zehra SAVAN, 02 Haziran 2023 Cuma günü festivalde yürüttükleri atölye ve oyunlarla katılımcılarla daha dirençli kentler yaratmanın, iyi bir afet yönetimi mekanizması üretmenin yollarını tartıştı. Ekibimiz ayrıca tüm gün boyunca stant ziyaretçilerimize Üniversitemizin sürdürülebilirlik çalışmaları, kurumumuz bünyesinde sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik gerçekleştirilen araştırma, etkinlik ve uygulamalar hakkında da bilgi verdi.
Atölye ve oyunlarla festivalin ilk gününde yer alan ekibimiz, çocuklara yönelik düzenledikleri “Doğa Dedektifleri” oyunu ile çocuklara ekosistem ve biyoçeşitlilik hakkında farkındalık kazandırdı. Festivalin düzenlendiği Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilen ve gün içerisinde üç kez oynanan oyunda, çocuklara park alanı içerisinde bulmaları için hazırlanmış hedef kartları verildi ve gruplar halinde, belirlenen alanda bu hedefler arandı. Atölye yürütücülerimiz ÇELİKBİLEK, SAVAN ve ERUÇAR, bulunan her bir hedef için çocuklara bulunan canlı türünün özellikleri ve ekosistem içerisindeki önemine dair bilgilendirme yaptı. Çocuklara oyun oynadıkları parklarda bile önemli bir tür zenginliği olduğu ve biyoçeşitliliğin varlığını sürdürebilmesi için bu alanları korumanın önemi konusunda farkındalık kazandırıldı. Oyun sonrasında, her bir gruba Üniversitemiz tarafından hazırlanan hediyeler ve sınıflarında yetiştirmeleri için Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından saksılara dikilmiş bitkiler hediye edildi.
Sürdürülebilirlik ekibimiz, festivalde yetişkinlere yönelik etkinlikler de gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimizden Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK’in geliştirdiği “İklim Dirençliliği” rol oyunu ile katılımcılara farklı coğrafi alanlarda farklı geçim kaynaklarına sahip aile rolleri verilerek iklim değişikliğinin farklı coğrafyalardaki afete karşı dirençlilik kapasitesini nasıl etkilediği tartışıldı. Oyunda, her bir gruba dünyanın dört bir yanında barınma, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere erişmek ve onurlu bir hayat sürdürebilmek için coğrafi koşullara uygun bir ürün üretimi gerçekleştiren aile rolü verildi ve ailelere yoksulluk sınırının altına inmeden, aile bütünlüklerini sağlayarak yaşamlarını sürdürme görevi verildi. Ancak, oyun boyunca, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, her bir ailenin kazancı iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşen deniz seviyesi artışı, buzulların erimesi, ormansızlaşma, kuraklık ve fırtına gibi aşırı iklim olaylarından etkilendi ve aileler gelir düşüşü yaşadı, kimi aileler ise iklim göçü yaşamak durumunda kaldı. Gruplardan bu etkiyi hafifletmek için fırsat yaratacak önlemler geliştirmeleri talep edildi. Böylece, oyun süresince farklı coğrafyalardaki farklı toplulukların iklim değişikliği ile başa çıkma kapasitesi, mücadele yolları ve iklim adaleti konuları sorgulandı.
Festivalde gerçekleştirilen bir diğer etkinlik ise; gençler ve yetişkinler için hazırlanan bir kart oyunu olan “Fırtına Öncesi” oyunu oldu. Ar.Gör. Ayça ÇELİKBİLEK tarafından geliştirilen oyunda, katılımcılar iklim değişikliğinin yarattığı mevsimsel değişimler, aşırı iklim olayları ve beraberinde gelecek afetlere karşı kentleri daha dirençli kılmak üzere alınabilecek kısa, orta ve uzun dönemli önlemler hakkında beyin fırtınası yaptı. Fırtına ve sel afetleri üzerinden kurgulanan oyun süresince, her bir katılımcı karar verme yetkisine sahip bir kent yöneticisi ya da yurttaş rolü ile etap başında verilen hava durumuna uygun olarak alınabilecek önlemleri listeleyerek, kentsel afet yönetim sürecinde afet riski azaltma için alınabilecek önemleri tartıştı.