“Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” Kan Bağışı Etkinliği

14 Haziran, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günü olması sebebiyle her yıl tüm dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Amacı, ihtiyaç sahipleri için kan veren gönüllü kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü güvenli kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir.

Sizleri Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak kutlanan 14 Haziran Çarşamba günü 09:00-18:00 saatleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi ve Kızılay iş birliği

ile kütüphane binamızın önünde düzenlenecek kan bağışı etkinliğinde kan bağışında bulunarak umut olmaya ve hayat kurtarmaya davet ediyoruz.

Tarih:  14 Haziran 2023 Çarşamba
Saat: 09:00-18:00
Yer: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Girişi

Tek kaynağı insan olan kan, geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüştür. Vücutta oksijen, hormon ve protein gibi önemli maddeleri hücrelere taşıyan, mikroplara karşı savaşan ve vücut ısısını dengelemede görevi bulunan kan, yaralanma durumlarında da pıhtılaşarak kanamaların önüne geçerek vücudun korunmasını sağlar.

Kan bağışı, gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan (donör) çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır. Tek kaynağı insan olan bu hayati maddenin temini için oldukça önemli bir işlemdir. Kan bağışı toplum sağlığı için öneminin yanı sıra donör için de oldukça sağlıklıdır. Kan bağışı yapan kişilerde kan hacmi ve kan şekeri düzenlenir, kandaki toksik maddeler atılır ve vücutta yeni kan hücreleri oluşturularak kullanılır. Kan bağışı, kalp ve damar sağlığı ve psikolojik iyi oluş için de faydalıdır. Bağışçılardan alınan kan yenidoğan bebeklerde, anemi ve lösemi gibi kan hastalıklarında, ameliyatlarda, kaza ve afet sonucu oluşan ihtiyaçlarda kullanılmaktadır.

Posted in Etkinlikler, SKA 17 Etkinlikleri, SKA 3 Etkinlikleri, SKA ETKİNLİKLERİ