Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü”nde Kızılay İş Birliği ile Kan Bağışı Etkinliği Düzenledi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Türk Kızılay’ı ile 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü sebebiyle yaptığı iş birliği ile kan bağışı etkinliği gerçekleştirdi. Tüm gün devam eden bağışlarda üniversitemiz personel ve öğrencilerinin yaptığı bağışlar ile 65 hayatı kurtarabilecek miktarda kan bağışı sağlandı. Etkinlik sırasında kampüs topluluğumuza ayrıca, kan bağışının toplum sağlığı için sağladığı katkı ve bağışçının kalp damar sağlığının yanı sıra psikolojik iyi oluşuna sağladığı destek hakkında da bilgi sunuldu.

14 Haziran, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günü olması sebebiyle, her yıl tüm dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Amacı, ihtiyaç sahipleri için kan veren gönüllü kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü güvenli kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir. Düzenli ve gönüllü kan bağışının öneminin pekiştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin bilgilendirme yaparak, bireylerin kan bağışına teşvik edilmesi amacıyla bu özel gün her yıl ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde de İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, Türkiye’nin sağlık alanında çalışan önemli kuruluşlarından biri olan Kızılay ile yaptığı iş birliği ile bir kan bağışı etkinliği düzenleyerek, öğrenci ve personelimizi Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nde kan bağışında bulunarak umut olmaya ve hayat kurtarmaya davet etti.

14 Haziran 2023 Çarşamba günü 09:00-18:00 saatleri arasında İMÜ Ziraat Bankası Kütüphanesi binasının önünde düzenlenen kan bağışı etkinliğinde personel ve öğrencilerimiz Kızılay’ın sağlık personelleri eşliğinde gönüllü kan bağışında bulundu. Rektör yardımcımız Prof.Dr. Fatih SARIOĞLU’nun da ziyaret ederek kan bağışında bulunduğu, tüm gün devam eden etkinlikte üniversitemiz personel ve öğrencilerinin yaptığı bağışlar ile 65 hayatı kurtarabilecek miktarda kan bağışı sağlandı. Etkinlik sırasında kampüs topluluğumuza ayrıca, kan bağışının toplum sağlığı için sağladığı katkı ve bağışçının kalp damar sağlığının yanı sıra psikolojik iyi oluşuna sağladığı destek hakkında da bilgi sunuldu.

İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi olarak, kan bağışında bulunarak umut olan ve hayat kurtaran duyarlı mensuplarımıza teşekkür ederiz.

Tek kaynağı insan olan kan, geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüştür. Vücutta oksijen, hormon ve protein gibi önemli maddeleri hücrelere taşıyan, mikroplara karşı savaşan ve vücut ısısını dengelemede görevi bulunan kan, yaralanma durumlarında da pıhtılaşarak kanamaların önüne geçerek vücudun korunmasını sağlar.

Kan bağışı, gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan (donör) çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır. Tek kaynağı insan olan bu hayati maddenin temini için oldukça önemli bir işlemdir. Kan bağışı toplum sağlığı için öneminin yanı sıra donör için de oldukça sağlıklıdır. Kan bağışı yapan kişilerde kan hacmi ve kan şekeri düzenlenir, kandaki toksik maddeler atılır ve vücutta yeni kan hücreleri oluşturularak kullanılır. Kan bağışı, kalp ve damar sağlığı ve psikolojik iyi oluş için de faydalıdır. Bağışçılardan alınan kan yeni doğan bebeklerde, anemi ve lösemi gibi kan hastalıklarında, ameliyatlarda, kaza ve afet sonucu oluşan ihtiyaçlarda kullanılmaktadır.

Posted in SKA 17, SKA 3, SKA HABERLERİ