Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu Plastik Kapakları İleri Dönüştürerek Tablo Üretti

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), 2024 yılında plastik, kağıt ve metalin bir malzeme olarak geri ve ileri dönüşümüne dikkat çekmek üzere “İleri Dönüşüm Sanat” sosyal sorumluluk projesi başlattı. Bu projenin bir parçası olarak plastik kapakların ileri dönüşümü ile tablo yapmaya başlayan topluluk, Kadıköy Çevre Festivali katılımcıları ile gerçekleştirdikleri ilk tablonun ardından, ikinci eserlerini de tamamladı.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 01-02 Ekim 2024 tarihlerinde “Plastik İleri Dönüşüm Atölyeleri” düzenledi. İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen atölyelerde topluluk üyeleri tarafından toplanan plastik kapaklar ileri dönüştürülerek dönüşüm sergisinin ikinci eseri olan “Kermit” tablosu oluşturuldu. Hazırlanan bu eserin İMUSUS’ın plastik atıkların yarattığı çevre kirliliğine ve kişilerin plastik kullanımı kaynaklı oluşan çevresel ayak izine dikkat çekmek üzere hazırlayacağı sergide sergilenmesi hedefleniyor.

İki aşamalı olarak yürütülen plastik kapak ileri dönüşüm atölyesinin ilk kısmında kişilerin plastik kullanımı kaynaklı oluşan katı atık miktarına dikkat çekildi. Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nın “Küresel Plastik Görünümü” isimli raporuna göre 2000 yılında 156 milyon ton olan plastik atık üretiminin 2019 yılına kadar iki kattan fazla artarak 353 milyon tona ulaştığına dikkat çeken ÇELİKBİLEK, bu atıkların ise yalnızca %9’unun geri dönüştürüldüğünü ifade etti. Üretim süreçlerinde yaşanan yenilikler ve yeşil ürünlerin artması ile birlikte, plastiğin gündelik hayatımıza girdiği pek çok alanda sürdürülebilir ürünler hayatımıza dahil olmaya başlasa da plastiğin kullanım kolaylığı, hafifliği ve maliyet avantajı nedeniyle kullanımının kısa sürede ciddi oranda azalmasının zor olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle, öncelikli olarak tek kullanımlık plastiklerin gündelik yaşamdan çıkarılmasını sağlayacak tüketici davranışı değişikliklerinin hedeflenmesi gerektiğini ifade eden ÇELİKBİLEK, bu süreçte kullanımından kaçınılamayan plastikler için ise; geri ve ileri dönüşüm süreçlerine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Atölyenin uygulamaya yönelik olan ikinci bölümünde ise; plastik kapaklardan piksel art metodu ile bir tablo oluşturulmaya başlandı. Eserin oluşturulması için topluluk üyelerinin kampüs alanları içerisindeki cafe, restaurant ve atık geri dönüşüm kutularından topladığı plastik şişe kapakları kullanıldı. Proje ekibi, yürütülen projenin bu özelliği ile kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerine katkı sağlarken, sıfır atık kampüs projesi için de önemli bir bileşen olduğuna dikkat çekti. Atölyede öncelikle kararlaştırılan Kermit karakteri için bir desen çalışması yapıldı. Sonrasında ise; desen için uygun renklerde ayrılan kapaklar yıkanarak sterilize edildi. Son aşama olarak ise; kapaklar hazırlanan matris üzerine yerleştirilerek desen oluşturulmaya başlandı.

Eser, 15 kişilik bir ekip ile toplam 539 adet  plastik kapak kullanılarak hazırlandı. Böylece 728 gram plastik ileri dönüştürülerek, bu kapakların atık haline gelmesinin ve bu kapakların doğada 450 yıl kalmasının önüne geçilmiş oldu. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

“İleri Dönüşüm Sanat” projesinin gelecekteki atölyelerini İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi’nin instagram hesabı üzerinden takip edebilir, çalışmalara katılabilirsiniz.

 

Posted in Haberler, SKA 12, SKA HABERLERİ