Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Araştırma Görevlisi Abdulkadir KESKİN’in Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr. Filiz KARAMAN ile birlikte hazırladığı “Barriers to Formal Help-Seeking Behavior by Battered Turkish Women According to Sociodemographic Factors” başlıklı araştırma makalesi “Sustanability” dergisinin “Interpersonal Violence and Sustainable Development Goals” başlıklı özel sayısında yayımlandı.
KESKİN ve KARAMAN çalışmada öncelikle kadına yönelik şiddetin, en önemli kadın hakkı ihlallerinden biri olduğunu ve tüm toplumlarda görülen önemli bir sosyolojik sorun olduğunu vurguladı. Kadına yönelik şiddetin yaygınlığına rağmen, şiddete maruz kalan kadınların yardım arama davranışlarının yeterli seviyede olmadığına dikkat çeken yazarlar, çalışmada Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların resmi yardım arama davranışlarını etkileyen sosyodemografik faktörleri inceledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2008 ve 2014 yıllarında gerçekleştirdiği kadına yönelik aile içi şiddet araştırmalarından faydalanılan çalışmada şiddete maruz kalmış kadınların resmî kurumlardan yardım alıp almadıkları bağımlı değişken olarak belirlendi. Bağımlı değişkeni açıklamak için eğitim, yaş grubu, bölge bilgileri ve sosyodemografik değişkenler kullanıldı.
Çalışmadan elde edilen bulgular, şiddete maruz kalan kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe resmi yollardan yardım arama davranışının da arttığını gösterdi. Ayrıca, kişisel geliri olan kadınların, olmayanlara göre resmi yardım arama olasılıklarının daha yüksek olduğu ve yaşanılan sosyokültürel bölgenin, şiddete maruz kalan kadınların resmi yardım arama davranışlarını etkilediği belirtildi. 2008-2014 yılları arasında Türkiye’de kadın haklarına ilişkin yasal çözüm ve düzenlemelerin resmi yardım arama davranışını olumlu yönde etkilediği de ortaya koyuldu. Bu çalışmayla yazarlar, Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların yardım arama davranışları açısından engel oluşturan sosyodemografik faktörleri ortaya koyan ilk araştırmayı yürütmek bakımından literatüre de önemli bir katkı sağladı.
KESKİN ve KARAMAN, 2014 yılında şiddete maruz kalan kadınların resmi yardım arama davranışlarının 2008 yılına göre önemli ölçüde arttığını ancak bu gelişmenin yeterli olmadığını belirtti. Çalışmada son olarak aile içi veya yakın partner şiddetini azaltmanın, özellikle gelişmekte olan ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliği açısından hayati önem taşıdığına vurgu yapıldı. Gelişmekte olan ülkelerde, baskı altında olmayan kadınların üretken alanlara değer katmasının daha olası olduğu ve bunun aynı zamanda kadınların genel ekonomik üretkenlikle ilişkili olan genel mutluluğunu da artıracağının altı çizildi. Kalkınma yolundaki engellerin ortadan kaldırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması bakımından uzun vadede cinsiyetler arası eşitsizliklerin her türlüsünün çözüme kavuşturulması gerektiği belirtildi.
Makaleyi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Keskin, A. ve Karaman, F. (2021). Barriers to Formal Help-Seeking Behavior by Battered Turkish Women According to Sociodemographic Factors. Sustainability, 13(1), 165.