Öğretim Üyemizin Enerji Verimliliğini Arttıracak Buluşu Patent Aldı

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr.Öğr.Ü. Doğay ALTINEL’in doktora çalışmaları sonucu patent başvurusunu yaptığı “Combined Multi-Source Energy Harvesting and Communication Management System” isimli buluşu ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından patent almaya uygun bulundu. Hocamızın İstanbul Teknik Üniversitesi’nden tez danışmanı Prof.Dr. Güneş Zeynep KARABULUT KURT ile birlikte başvurusunu gerçekleştirdiği patent 12 Ocak 2021 tarihinde tescillendi.

Günümüzde kullanılmaya başlanan ve giderek daha fazla alanda kullanılacak olan Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları yakın gelecekte hayatımızda önemli yer tutacaktır. Bu kapsamda patent konusu sistem, kablosuz cihazlara ortak bir enerji hasatlama yöntemi ile enerji geçişinin sağlanmasını ve haberleşme yönetim çözümünün sunulmasını amaçladı. Bu akıllı sistemde, çevredeki farklı kaynaklardan elde edilen enerjinin, haberleşme amacıyla yönetim stratejisine uygun olarak kullanılmaktadır. Böylece, pil değiştirme ihtiyacı azaltılarak operasyonel kolaylık, maliyet avantajı ve enerji verimliliği sağlayarak küresel enerji verimliliğinin arttırılması amaçlandı. Bu şekilde pil kullanımındaki azalma ile çevre kirliliğinin de azaltılması hedeflendi. Sistemde birden fazla enerji kaynağı kullanılmaktadır. Enerji kaynakları, hasat edilen enerji, enerji miktarı ve ihtiyaç duyulan enerji istatistiklerine göre birbirleriyle entegre olarak kablosuz cihazlara enerji sağlamaktadır. Haberleşme talebine göre optimum enerji tüketimi ile performans arttırılmakta, cihazların kesintisiz enerji erişimi sağlanarak sürdürülebilir bir ağ yapısı elde edilmesi mümkün hale getirildi. Aynı zamanda bugüne kadar var olan kablosuz cihazların kullandığı enerjinin daha faydalı şekilde elde edilmesiyle ürün yeniliği de sağlandı.

Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 7, SKA 9, SKA HABERLERİ