İMÜ Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Derya TEKİN, 6 Mart 2021 tarihinde aralarında İMÜ Hukuk Fakültesi öğrenci kulüplerinden Aydın Medeniyetliler Akademisi’nin de bulunduğu birçok öğrenci kulübü tarafından çevrim içi olarak düzenlenen ‘Kadınlar Günü Konferansı’ serisinde ‘Feminist Kriminoloji’ başlıklı tebliğini sundu.
Dr. TEKİN, feminizmin sosyal olarak adil bir toplum oluşturma arayışında olan bir ideoloji olduğunu belirterek söze başladı. Feminist yazarların ceza adaleti sisteminde adaleti sağlamada vurguladığı temel noktanın cinsiyet ve toplumsal cinsiyetin yanı sıra ırk ve sınıfların da göz önünde bulundurulmasının gerekliliği olduğunu, zira feminist kriminolojinin kadın suçluluğu hakkında eşitlik ilkesine aykırı biçimde cinsiyet ayrımcılığı teşkil eden tek yanlı görüşleri eleştirmeyi temel amaç edindiğini belirtti. Ana akım ceza teorilerinde kadınların göz ardı edildiğini, kadın suçluların özel olarak incelendiği az sayıda teoride ise kadının ceza adaleti sistemi içindeki konumuna getirilen açıklamaların çok sınırlı kaldığını belirtti. Buna karşın feminist teorilerin ortak noktasının suçu anlamada cinsiyeti önemli bir değişken olarak ele aldığını açıkladı.
Dr. TEKİN, konuşmasının sonunda kadın haklarının korunması, cinsiyet temelli şiddetin sona erdirilmesi, cinsiyet eşitsizliği ile mücadelenin güçlendirilmesi, kadının kamusal alandaki rollerinin geliştirilmesi amaçlarına yönelik yasal reformlar yapılmasının gerekliliğine vurgu yaparak ceza adaleti sisteminin bu yönde gözden geçirilmesini önerdi.