Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Ahmet TAK’ın Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilen çay kültürünü modern Türk kültürü bağlamında değerlendirdiği araştırmasının sonucu, Türkiye’nin Mutfak Sosyolojisi başlıklı kitapta ‘Modern Türk Kültürü ve Çay’ başlığı ile yayımlandı.
TAK’ın çalışması, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi‘ne dahil edilen Türk çay kültürünün yıllar içerisindeki gelişimine ve Türk kültürü için önemine odaklandı.Çalışmada Türklerin çaya olan ilgisinin, uzun bir tarihi geçmişe sahip olmadığına değinen TAK, çayın günümüzde yaygın olarak tüketilmesine rağmen, bunun oldukça ilginç bir durum olduğunu belirtti. Bazı Türk topluluklarının çayla tanışıklığının daha eskiye dayanmasına rağmen, Anadolu halkı için bu durum sıradan ve istisnai vakaların ötesine geçmediğini dile getiren TAK, çayın Çin’den Anadolu ve Trakya’ya gelmesinin uzun bir süre aldığını ortaya koydu. Türklerin bu bağlamda çayla en son tanışan milletler arasında yer aldığına değinerek çay tüketiminin ancak 2000’li yıllarla birlikte dünya ülkeleri arasında üçüncü sıradan birinci sıraya yükseldiğini tespit etti. Çayın Türk toplumu içindeki sosyal ve kültürel işlevlerine de değinen TAK, çayı sosyal ve kültürel boyutları güçlü, halktan büyük destek alan gastronomik bir devrim olarak tanımladı. Çayın, hem damak zevkimizi hem de sosyalliğimizi belirlediğini vurguladı.