Üniversitemiz İMÜ Kariyer Topluluğu tarafından her yıl düzenli olarak yapılan geleneksel Business Talks’22 etkinliği bu sene de önceki senelerde olduğu gibi yoğun ilgi gördü. Etkinlik 16 Kasım 2022 tarihinde Ziraat Bankası Kütüphanesi Ziraat Bankası Salonu’nda 13:00 ila 16:00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Üç oturumda gerçekleşen etkinlikte Mentoring with Chess (MwC) kurucusu, Strateji ve Planlama Direktörü Evrim UYAR, Değer Yaratma Kolaylaştırıcısı, Tasarım Odaklı Düşünme Uygulayıcısı, Pazarlama & Start Up Mentoru, Innolabz şirketi kurucusu Mete YURTSEVER ve Kurumsal İnovasyon Koçu, Girişim Yatırım Danışmanı, Start Up Mentoru Sertaç ORAL konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte konuşmacılar öncelikle kendilerini tanıtarak uzmanlaştıkları alanlar hakkında öğrencileri bilgilendirdi ve iş dünyasında sahip oldukları tecrübeleri paylaştı.
İlk konuşmacı Evrim UYAR, gerek iş dünyası gerek kendi yaşamından edindiği bilgi donanımlarını öğrencilerimize aktardı. Hayatta yaşadığı olumsuzluklar içerisinde küçüklükten itibaren kendi yol haritasında ilerlerken, hayatı bir satranç oyununa benzettiğini ifade etti. Hayatta karşılaşılan engeller karşısında bir sonraki adımı bulabilmede en önemli unsurun yapılan stratejilerden geçtiğini vurguladı. “Strateji yaptığınız seçimlerle kendinizi diğerlerinden ayırmaktır” sözleriyle öğrencilere kendi özgün yanlarını keşfetmelerini ve onların üzerine gitmelerini tavsiye etti. İnsanın yaşamında hayatı etkileyecek birçok olumsuz olayların olduğunu bu olaylara rağmen dik durmanın ve önemli adımlar atmanın her zaman en doğrusu olduğunu ifade etti. “Satrançta yapılan fedakârlıklar avantajlı bir duruma geçmek için yapılır. Vezir kaybedilir ancak kaybedilen o vezir oyunu kazandırır” diyerek Stefan ZWEIG’ın “Satranç” kitabı ile Simon SINEK’in “Neden ile Başla” kitaplarını okumalarını önerdi.
İkinci oturumun konuşmacısı Mete YURTSEVER ise hayatın bir plan dahilinde olması gerektiğini ifade etti. Bu plan ve program ile öğrencilerin liseden başlayarak eğitimin tüm kademelerinde iş hayatına hazırlanacak şekilde tercihlerde bulunmalarını önerdi. Bunun için de hangi sektör ve işlerde çalışmak istediklerinin belirlenmesi konusunun da bu plan ve programın bir parçası olduğunu dile getirdi. Verilecek kararların her zaman net olmasını ancak bir taraftan da bu kararların gerçekçi olup olmadığının önemli olduğunu “Yapılacaklar listenizi hazırlayın ve sonrasında kontrol edin. Kararlarınız ne kadar gerçekçi ne kadar değil” sözleriyle ifade etti. Planlı ve gerçekçi kararlar veren kişinin iş dünyasında kaliteli işlerde çalışabileceğini, birçok üst pozisyonda yer alabileceğini, bunun yanı sıra toplum içinde sosyal anlamda da kendine rahatlıkla bir yer bulabileceğini ifade etti. Konuşmasını sonlandırırken öğrencilere Sun TZU’nun “Savaş Sanatı” adlı kitabını okumaları yönünde tavsiyede bulundu.
Etkinlikte yer alan son konuşmacı Sertaç ORAL da gerek iş dünyasına ilk başladığı yıllar gerekse şimdiki iş hayatında tecrübe ettiği ders niteliğinde birçok konuya değindi. ORAL, dinleyicilere ekonomik küreselleşme ile birlikte iş dünyasının ve hayatın aynı anda çok hızlı bir şekilde değişime uğradığını belirtti. Günümüzde adapte olunan iş hayatının aslında birkaç sene sonra kişilere yetmeyeceğini ifade etti. Öğrencilere şuan ile yetinmemelerini, şimdiki zaman diliminin ötesine beş on yıl sonraki küresel düzene ayak uydurmak üzere kendilerini donatmalarını, küresel trendleri ve global meslekleri takip ederek kendilerini geliştirmelerini tavsiye etti. “Dünya çok hızlı değişiyor. Kendinizi bugünün dünyasına hazırladığınız gibi on sene sonranın dünyasına da hazırlamanız gerekiyor. Çünkü dünya düzeninde her an her şey değişmektedir.” sözleriyle iş hayatında küresel gelişmeleri takip etmenin ve geleceğe bakmanın önemine değindi.
ORAL iş hayatına yeni başlayacak öğrencilere her zaman iş dünyasına bir adım atarak yola çıkmalarını öğütledi, çünkü ancak yola atılan o bir adımın yolun devamını görmeye yarayacağını ifade etti. Konuşmasının sonunda tavsiye olarak öğrencilere iş hayatında adil davranışın önemli olduğunu hatırlatan ORAL, konuşmasını sonlandırırken Daniel KAHNEMAN’ın “Thinking Fast and Slow” adlı kitabını okumalarını önerdi.
Üç oturumdan oluşan ve üç saat süren etkinlikte konuşmacılar, gelecek planları yapan öğrencilerimizle bir nevi yol gösterme amaçlı bilgi birikimlerini ve uzmanlaştıkları alanlar hakkında bilgilerini paylaştı. Bu sayede etkinlik kariyer gelişimi bakımından gençliğin güçlendirilmesi noktasında önemli katkılar sağladı. Etkinlik konuşmacılara sorulan sorular ve cevaplardan sonra sona erdi.