Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Biyoteknoloji Topluluğu tarafından düzenlenen “Biotech Talks” etkinlikler dizisinin ilki 17-18 Haziran 2022 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Etkinliğe üç farklı konuda çalışma yapan üç ayrı konuşmacı konuk oldu.
Etkinliğin ilk oturumu 17 Haziran 2022 tarihinde Prof.Dr. Tuba GÜNEL’in “Genetik Yapıya Uygun Yaşam” konulu konuşması ile gerçekleşti. Konuşmada insan gen haritası çıkarmayı ve genetik şifrelerin çözülmesini amaçlayan insan genom projesinden, sağlıklı bir yaşam sürmek için gen ile teşhis ve tedaviden, genetik profilleme konularından bahsedildi. İnsan genom projesinin kalıtsal hastalıklara bağlı ölümlerin önlenebilmesi açısından önemine de vurgu yaptı. Ayrıca biyoteknolojide insan genom projesine dayanan milyarlarca dolarlık tedavi ve tıp alanında kullanılacak ilaç endüstrisinin kurulacağından bahsetti. Kendi çalışmalarından da bahseden GÜNEL, ileri projelerinden bahsederek bu alandaki önemli bilgilerini aktardı.
Bir sonraki günde gerçekleşen ikinci oturumda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Dr. Tolga AKKOÇ “Biyoetik” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmada etik ve ahlak kavramlarının farkları, akademik etik, hayvan deneylerinde etik, hayvan deneylerinde standartlar, hayvan deneylerinde kullanılan hayvan türleri ve laboratuvar güvenliği konularına değindi. Ayrıca ilerleyen zamanlarda yapılacak projelerin ne gibi etik yargılar içermesi gerektiğinden bahsederek oturumu sonlandırdı.
Etkinliğin son oturumunda Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültesi öğretim üyesi Assist.Prof. Emrah EROĞLU “Biyosensör Teknolojileri” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında başta Nitrik Oksit sensörü geNOps olmak üzere genetik olarak kodlanmış biyosensör teknolojilerinin geliştirilmesi ve işletilmesi hakkında bilgi verdi. Başta insan bağışıklık eksikliği virüsünde olmak üzere nörolojik, kardiyovasküler ve diğer pek çok sistemde etkili olan Nitrik Oksit ile ilgili bu teknolojilerin ileride ne gibi alanlarda kullanabileceğinden bahsetti. Hücrelere yerleştirilen özel kimyasal alıcılar yoluyla çeşitli kimyasallar kullanarak hücrelerin faaliyetlerinin yönetilebilmesini mümkün kılan kemogenetik konusuna da değinilerek etkinlik sona erdi.