2021 ve 2022 yılları içerisinde 14 ay süren bir sosyal AR-GE projesi olan Güçlü Kadın Mutlu Aile Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi öncülüğünde Kocaeli Valiliği, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliği ile gerçekleşti. Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hamza ATEŞ de projenin araştırmacıları arasında yer aldı.
Söz konusu proje, kadının sağlıklı bir toplumun en temel gerekliliği ve ailenin de toplumsal değerlerin taşıyıcısı olduğu gerçeğinden hareketle kadın ve ailenin toplumun sürekliliği ve işlevselliğinin sağlanmasındaki rolünü geliştirmek ve toplumdaki çürüme ve bozulmalara karşı toplumun temel taşı olan ailenin güçlendirilmesini sağlamak için yerel bazda neler yapılabileceğini araştırmak amacıyla üretildi. Özellikle kadınların işgücüne katılımı ve yaşam dengesi, postmodern çağda aile içerisindeki uyumun güçlendirilmesi, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar oluşturarak toplumun sürekliliğinin sağlanması ve özellikle kırılgan konumdaki kadınların güçlendirilmesi konusunda yenilikçi çözümler bulunması, projenin yoğunlaştığı temel alanlar olarak belirlendi.
Güçlü Kadın Mutlu Aile Projesi, 3 temel adımda oluşturuldu. İlk adımda hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı geniş çaplı bir alan araştırması gerçekleştirildi. Bu çerçevede il çapında 3500 kadın ile yüz yüze bir anket, 100 kadın ile derinlemesine mülakat ve KBB personeline Pandemi sürecinde kadınların sorunları konulu özel bir anket uygulandı. İkinci adımda kadınların temel sorunları ve onlara yönelik kamu hizmetleri üzerine bir literatür ve soğuk veri araştırması gerçekleştirildi. Üçüncü adım olarak Kadınlar Günü olan 8 Mart 2022 tarihinde Kadın ve Aile Şurası ve Çalıştayı organize edildi. Kadın ve Aile Şurası ve Çalıştayı’nda kırılgan toplum kesimlerinden olan kadınların korunması ve güçlendirilmesi, kadına karşı şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin yaygınlaştırılması, şehirlerin sadece fiziki olarak değil toplumsal yapı olarak da sürdürülebilir hale getirilmesi ve aile değerlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması konuları tartışıldı.
Proje çerçevesinde elde edilen verilerin, hazırlıkları devam eden Kadın ve Aile Master Planı ve Sürdürülebilir Kadın ve Aile Eylem Planı için bilgi ve değerlendirme katkısı sağlaması hedeflendi. Bu verilerin ayrıca akademik kitap olarak basılması da planlandı.