Üniversitemiz Öğretim Üyesi Dr. Muhammed Raşit CESUR’un Buluşu İçin Yapılan Patent Başvurusu Kabul Edildi

Üniversitemiz Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Muhammed Raşit CESUR’un “Pvc Profillerindeki Fiziksel Kusurların Tespiti İçin Bir Sistem” başlıklı patent başvurusu Ege Profil ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ortaklığıyla yapıldı.

Deceuninck Group’un sahibi olduğu Winsa Kartepe Fabrikası ile birlikte gerçek zamanlı ve zeki bir kalite kontrol istasyonu geliştirildi. İstasyonun, ekstrüzyon hatlarında üretilen profillerdeki kenar dalgalanma, çizik, siyah nokta (kurum), lekelenme, küçük delikler (pin hole), yırtılma gibi görsel hataları tespit etmesi hedeflendi. Bu sayede hatalı üretimin devam etmesine engel olunarak malzeme tasarrufuna ve sürdürülebilir üretime katkı sağlandı. Ayrıca çalışma sayesinde hatalı üretildiği tespit edilen profillerin müşterilere gönderilmesinin engelleyerek zaman, iş gücü ve enerji kaybının önüne geçildi.  Sanayi çeşitliliği ve sanayi ürünlerinde değer artırımının desteklenmesi kapsamında geliştirilen zeki sistem, kalite kontrolden geçen bir ürünü izleyerek ürünün bütün özelliklerini öğrenmektedir. Akabinde kalite kontrole başlamaktadır. Bu sayede süste ürüne özgü herhangi bir tanımlama ihtiyacı duymadan kontrol yapabilen ve ürün çeşitliliğine uyum sağlayabilen bir zeki kalite kontrol istasyonu geliştirilerek ürün ve süreç inovasyonunun gerçekleştirilmesi hedeflendi.

Posted in Haberler, SKA 9, SKA HABERLERİ