İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, atık üretimini ve çevresel ayak izini azaltmak üzere projeler gerçekleştiriyor.
İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi, kampüs alanlarımız içerisinde oluşan organik atık miktarını azaltmak için kompost uygulamaları yapmaya devam ediyor. Bu bağlamda, kampüs alanları içerisinde gerçekleştirilen kompost uygulamalarının çoğalması ve bu konuda farkındalık yaratılması hedefini gerçekleştirmek üzere, 22 Aralık 2023 Cuma günü, “3.İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sürdürülebilirlik Haftası” etkinlikleri bünyesinde, Sürdürülebilirlik Ofisi ve İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu iş birliği ile “Kompost Atölyesi” düzenlendi. Işık BAŞTUĞ tarafından verilen eğitim, tüm İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğrencilerinin, personelinin ve kamunun katılımına açık olarak İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi‘nde gerçekleştirildi. Atölyede kompostun önemi, yerinde azaltımın önemi, kompost yapımı, kompost çeşitleri, kompost-toprak-bitki ilişkisi konuları ele alındı ve teorik eğitimin ardından üniversitemizdeki gıda atıklarından bir kompost uygulaması gerçekleştirildi.
Atölye başlamadan önce, katılımcılar eğitimin uygulama aşamasında kullanılacak malzemeleri tedarik etmek üzere, İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu kompost sorumlusu Mine AKCA’nın liderliğinde, Göztepe Kuzey Kampüs alanı içerisindeki yeşil alanlardan “kahverengi” ve “yeşil” malzemeleri topladı. Bu aşamada, “kahverengi”ler olarak, kampüsümüzdeki ağaçlardan dökülen yapraklar, dal parçaları, ağaç kabukları vb. malzemeler; “yeşil”ler olarak ise; biçilen çimlerden kalan artıklar toplandı.
Atölyenin ilk bölümünde bahçecilik eğitmeni Işık BAŞTUĞ tarafından kompost hakkında teorik bir eğitim verildi. BAŞTUĞ, anlatımına atıkların yerinde azaltılmasının önemini vurgulayarak başladı. Türkiye’de kişi başına günlük 1,13kg evsel atık üretildiğini ifade eden BAŞTUĞ, oluşan bu organik atıklardan yıllık 12.000 ton kompost yapılabileceğini, çöp gazından 200MW enerji üretilebileceğini belirtti ve bunun 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacının karşılanması ve kentsel alanlarda ekolojik ayak izinin önemli miktarda azaltılması anlamına geldiğine dikkat çekti.
BAŞTUĞ, kompost sürecinin temelde kahverengiler, yeşiller, yeterli nem ve havanın bir araya gelmesi ile oluşan bir süreç olduğunu belirtti. Kompost yapımı ile toprağı düzenleyecek, gübre değeri görecek ve toprağı besleyecek bir materyal elde edildiğini açıkladı. Ancak, sağlıklı bir kompost elde edebilmek için komposta tohum içeren yabani bitkilerin, soğan kabuklarının, çürümüş bitkilerin, kedi ve köpek gibi hayvan dışkılarının, asidik meyve kabuklarının konulmaması gerektiğini vurguladı. BAŞTUĞ, kompost hakkında temel bir bilgilendirme yaptıktan sonra, sıcak kompost, soğuk kompost ve vermikompost (solucan gübresi) uygulamaları hakkında bilgi verdi ve bu kompostların nasıl uygulanabileceğine dair bilgiler aktardı.
Teorik bölümün ardından, kampüs alanlarında oluşan gıda atıklarının azaltılması amacıyla 2023 yılının 2. kompost uygulaması gerçekleştirildi. Uygulama aşamasında atölye öncesinde katılımcılar tarafından toplanan malzemelere ek olarak Sürdürülebilirlik Ofisi, Üniversitemiz üretim mutfağında hafta boyunca hazırlanan yemeklerden artan sebze atıklarını, ofiste içilen çay ve kahvelerin kurutulması ile elde edilen posaları ve yemekhaneye su teslimi için kullanılan kolilerin baskısız bölümlerini malzeme listesine ekledi. Ofis ekibi, atölyede gerçekleştirilecek olan kompost uygulamasının, İMÜ’nün gıda atığı azaltımı politikaları, sıfır atık politikaları ve sürdürülebilirlik çalışmaları açısından büyük önem taşıdığını, yapılan bu kompost uygulamasının mevcut uygulamalara önemli bir destek sağlayacağını belirtti. Atölyenin uygulama aşamasında, her bir katılımcının toplanan malzemeleri kompost kutusuna koyması ile, teorik eğitim kısmında anlatılan ilkeler ışığında bir sıcak kompost uygulaması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen uygulama ile, kampüs alanlarımız içerisinde açığa çıkan 20kg organik atık geri dönüştürülmüş oldu.
Uygulama sonrasında, Mayıs ayında Üniversitemiz gıda ve bahçe atıkları kullanılarak hazırlanan kompost, bahçe ve balkonlarında yaptıkları ekim/dikim faaliyetlerinde kullanmaları için katılımcılara hediye edildi. Atölye, bahçecilik eğitmeni Işık BAŞTUĞ’a teşekkür belgesinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.
İyi bir davranış olarak gerçekleştirdiğiniz organik geri dönüşüm eyleminiz, düşündüğünüzden daha fazlasını yapıyor. Organiklerin geri dönüşümü atmosferde daha az sera gazı anlamına gelir. Ve kompost kullanmak toprağı besler. Topraklarımız daha sonra bu iyiliği daha sağlıklı gıda, daha temiz su, daha zengin biyoçeşitlilik ve azaltılmış iklim değişikliği etkileri ile karşılar. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız için size teşekkür ederiz.