Dijital Temizlik Günü, 2020 yılında dışarı çıkma yasaklarından dolayı pek çok yerde çevre temizleme etkinliklerinin düzenlenememesi nedeniyle yapılmış bir küresel çağrıdır. Amacı, dijital kirlilik hakkında farkındalık yaratmak ve kişilerin dijital verilerini temizleyerek dijital veri kaynaklı karbon salımını azaltmaktır.
İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi, internet ve onu destekleyen sistemlerin ortaya çıkardığı karbon salımına ve çevresel ayak izine dikkat çekmek üzere bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. 16 Mart 2024 Dijital Temizlik Günü’nde her gün gerçekleştirdiğimiz arama motoru aramaları, internet üzerinden video seyretme, sms ve e-posta gönderme gibi dijital faaliyetlerin neden olduğu karbon salımları hakkında bilgi veren proje ekibi, sürdürülebilir_imu hesabına gönderilen bilgiler üzerinden gün boyunca kişilerin günlük e-posta alışverişinin neden olduğu karbon salımını hesaplayarak bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, kişilere bu karbon salımının plastik poşet, karton bardak ve araç kullanımı eş değerleri hakkında da bilgi sunuldu ve bu etkiyi azaltmak için yapabilecekleri faaliyetler önerildi.
Projeye öğrenci ve personelin yanı sıra, kamudan da büyük ilgi gösterildiğini aktaran ekip, bir kişinin internet kullanımının yıllık ortalama 414kg karbon salımına neden olduğunu ve iklim değişikliğine etki ettiğini ifade etti. İnternet ve onu destekleyen sistemlerin ortaya çıkardığı karbon ayak izinin, küresel karbon salımının %3,7’sini oluşturduğunu belirtti. Dijital kirlilik, henüz insanların bilinçlendiği bir konu olmasa da 2025 yılına kadar dijital verilerin saklanması için ihtiyaç duyulan enerjinin dünya genelindeki tüm karbon salımının 1/5’ine eşit olacağı öngörüldüğü bilgisini aktardı. Dijital kirliliğin yaratacağı çevresel kirliliği azaltabilmek için düzenli olarak dijital temizlik yapılması gerektiğini ifade eden ekip, bu etkiyi azaltmak için artık kullanılmayan uygulamaların silinmesi; aktif olunmayan mail listelerinden çıkılması; ihtiyaç duyulmayan fotoğraf, video ve e-posta gibi dijital veri kaynaklarının silinmesi; e-postaları cevaplarken gerekli olmayan mail eklerinin ve bilgi kişilerinin kaldırılması; antivirüs programları kullanılması ve ileti izinlerinin gözden geçirilmesi gibi önerilerde bulundu.