Menü Kapat

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu The Miadrops İş Birliği ile Plastik Ambalajların Neden Olduğu Çevresel Kirliliğe Dikkat Çekti ve Sürdürülebilir Ambalajlı Deodorant Hediye Etti

Bir yılda üretilen toplam plastiğin %26’sını plastik ambalajlar oluşturuyor ve bu ambalajların yaklaşık %72’si geri dönüştürülmeden çöpe gidiyor. AB’de yapılan hesaplamalara göre, her birimiz her yıl kişi başı 170 kg plastik ambalaj atığından sorumluyuz.

Güneş kremi, deodorant, diş macunu, nemlendirici ve dahası… Neredeyse tüm kişisel bakım malzemeleri plastik bir ambalaj ile satılmakta. Dahası, araştırmalar pek çoğunun içeriğinde de mikroplastikler bulunduğunu ortaya koyuyor.
Doğal içeriklerinin yanı sıra, plastik ambalaj içermeyen bakım ürünleri tercih ederek hem sağlığını hem de doğayı plastikten koruyabilirsin.

 

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu, 2024 yılı Plastiksiz Temmuz etkinlikleri kapsamında kişileri plastik ambalajlı bakım ürünlerinden uzaklaştırmak ve sürdürülebilir ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak üzere The Miadrops ile iş birliği yaptı. Bu amaçla Sürdürülebilirlik Topluluğu’ndan öğrencilerimiz ve Sürdürülebilirlik Ofisi ekibimiz, 11 Temmuz 2024 tarihinde Göztepe Kuzey Yerleşkesi’ndeki ofis ve sosyal alanları ziyaret ederek plastik ambalajlarda sunulan kozmetik ürünlerin tüketiminin yarattığı kaynak kullanımı, atık üretimi ve çevresel kirlilik hakkında bilgi verdi ve kampüs topluluğu üyelerimize cam ambalajlarda sunulan doğal içerikli krem deodorantlar hediye etti. Kurulan bu iş birliği sayesinde, toplam 17 kampüs topluluğu üyesi plastik ambalajlı kozmetik ürünü kullanımını bırakarak, doğal içerikli krem deodorantlarını ücretsiz olarak aldı. Ayrıca, kampüs topluluğumuz dışında kamuda da bir farkındalık yaratmak amacıyla, aynı gün İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeler ve çekiliş sonucunda 3 kişiye daha krem deodorant hediye edildi.

Etkinlik sırasında projenin akademik danışmanları tüm katılımcılara, plastik ambalajlarda satılan ve yaygın olarak kullanılan güneş kremi, deodorant, diş macunu ve nemlendirici gibi kişisel bakım ürünlerinin ambalajlarının yaklaşık %72’sinin geri dönüştürülmeden çöpe atıldığı ve geri dönüştürülmeyen bu plastik atıkların doğada çözünmesinin yaklaşık 200 yıl sürdüğünü açıkladı. Bir yılda üretilen toplam plastiğin %26’sının plastik ambalajlardan oluştuğu bilgisini veren ekip, bu ambalajların üretim sürecinde de hammadde ve enerji tüketimi açısından yüksek kaynak kullanımı söz konusu olduğunu vurguladı. Her bireyin yıllık kişi başı 170 kg plastik ambalaj atığı ürettiği düşünüldüğünde ortaya çıkan ciddi boyuttaki plastik atık üretiminin yarattığı çevresel kirliliğe dikkat çekilerek ayrıca bu kozmetik ürünlerinin içeriğinde yer alan mikroplastiklerin de insan sağlığı açısından taşıdığı risklerin altı çizildi.

Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen The Miadrops, gerek hammadde temini gerekse üretimde yerli üretimi desteklemenin yanı sıra, doğal kaynakların en etkili ve sürdürülebilir şekilde kullanılması ilkelerine bağlı olduklarını ve ürünlerinin üretiminde doğaya saygıyı ve insan sağlığını ön planda tutan sürdürülebilir üretim ilkelerini benimsediklerini ifade etti. Ancak sürdürülebilir yaşam için kurumsal sürdürülebilirlik ilkelerinin yanı sıra, tüketici davranışlarının da sürdürülebilirlik odaklı olması gerektiğine dikkat çeken firma, bu noktada belirli dönemlerde kullanıcılarına doğal kaynaklı hammaddeler ile formüle ettikleri, sürdürülebilir ambalajlı kişisel bakım ürünlerini hediye ederek, bir teşvik yaratmayı amaçladıklarını vurguladı. Piyasadaki kozmetik ürünlerinin büyük çoğunluğunun çevresel kirliliğe neden olan plastik ambalajlarda sunulduğuna ve ayrıca çevre, insan sağlığı ve ekosistemler için tehdit oluşturan pek çok kimyasal içerdiğine dikkat çeken The Miadrops ekibi, özellikle de deodorantların içeriğinde bulunan kloroflorokarbonların atmosferde birikerek ozon tabakasının incelmesine neden olduğunu ve iklim değişikliğinden güneş ışığının zararlı etkilerinin artmasına kadar çevreye pek çok olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu iş birliği kapsamında kampüs topluluğumuza hediye ettikleri cam ambalajlı, doğal ve temiz içerikli krem deodorantlar ile hem tüketicilerde sürdürülebilir tüketim konusunda davranış değişiklikleri yaratmayı hem de bu zararlı çevresel etkiler konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini vurguladılar.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu ve The Miadrops’un ortaklaşa yürüttüğü bu sosyal sorumluluk projesi ile 1,2 kg plastik atık oluşumu önlenirken, bu atıkların doğada 200 yıldan uzun süre kalmasının da önüne geçilmiş oldu. Bu plastik atık miktarının önlenmesi ile 6 kg sera gazının da atmosfere salınması engellendi. Böylece, kampüs alanlarımızdaki plastik atık miktarının azaltılması ile Üniversitemizin sıfır atık projesine katkı sağlanmasının yanı sıra, kişilerin çevresel ayak izinin de azaltılmasına katkı sağlandı.

Üniversitemizde 2022 yılından beri İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından yönetilen “Plastiksiz Temmuz” sosyal sorumluluk projesi, bu yıl İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Projenin akademik danışmanlığını ise; İMÜ Sürdürülebilirlik Ofisi ekibinden aynı zamanda İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu’nun akademik danışmanlığını da yapan Ar.Gör.Ayça ÇELİKBİLEK, topluluk başkanı Ar.Gör.Furkan ERUÇAR ve Öğr.Gör.Zehra SAVAN üstlendi.

İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu (IMUSUS), “Plastiksiz Temmuz” projesinin 2024 yılı etkinlikleri kapsamında kişileri ay boyunca her gün günlük yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlık bir plastik ürünü hayatlarından çıkarmaları ve plastiksiz bir yaşama adım atmaları için meydan okumaya davet etti. Meydan okuma süresince sosyal medya hesapları üzerinden her gün bu plastik ürünlerin yarattığı atık üretimi ve çevre kirliliği hakkında bilgi verilerek çevresel farkındalık yaratıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu bilgilendirmelerin her birini takiben, kişilere o plastik içerikli ürünün yerine kullanabilecekleri, doğal içerik ve ambalajlı, plastik atık üretmeyen sürdürülebilir alternatifler sunuldu. IMUSUS, aynı zamanda yaratılan bu farkındalığı tüketici davranışlarına da taşıyabilmek için Türkiye ve Dünyada sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden ve sürdürülebilir ürün etiketi olan 18 firma ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sayesinde, meydan okumanın belirli günlerinde firmaların sağladığı sponsorluk desteği ile hem öğrenci ve personelimize hem de kamuya, günlük yaşamlarında yeni bir davranış değişikliği yaratabilmek üzere, sürdürülebilir ürünler hediye edildi. Böylece kişilerin plastiksiz bir yaşama ilk adımı atmaları sağlanırken, kampüs topluluğumuzun kullandığı tek kullanımlık plastik atık miktarı ve çevresel ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlandı.

Plastik kirliliği ve kişilerin kullandıkları plastik miktarı konusunda farkında olmalarını sağlayarak, onları tek kullanımlık plastik ürünleri hayatlarından çıkarmaları için bir meydan okumaya davet eden “Plastiksiz Temmuz” hareketi 2011 yılından bu yana tüm dünyada kutlanıyor.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 17, SKA 3, SKA HABERLERİ