İMÜ Sosyoloji Topluluğu 11 Mayıs 2023 Perşembe günü film analiz atölyesi düzenledi. “Close Up” filminin analiz edildiği etkinlik tüm öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi.
Etkinlikte “Close-Up” filmi, toplumsal sınıf farklılıkları, bireysel kimlik arayışı, sanatın toplumsal etkisi ve modern toplumlarda bireylerin kimliklerini oluşturma biçimleri gibi konular üzerinden tartışılmaya açıldı. Film, bireyin toplumda kendine yer bulma çabası ve bu çabanın getirdiği toplumsal çatışmalar üzerinden analiz edilerek, katılımcılar arasında modern çatışma olgusunu oluşturuldu.
Filmde Sabzian’ın kendini başka biri olarak sunma arzusu, İran toplumundaki ekonomik eşitsizlikler ve bireylerin statü arayışları bağlamında sosyolojik bir olgu olarak değerlendirildi. Bununla birlikte, bireysel olanın toplumsal olanı da yansıtacağı gerçeğinden hareketle, bireylerin finansal olarak yaşadığı zorlukların toplumdaki gelir eşitsizliklerini yansıttığına dikkat çekildi. Bu eşitsizliklerin filmde olduğu gibi kişilerin işsizlik, yoksulluk ve açlık ile karşı karşıya kaldığı durumlara yol açtığı durumlarda suç unsurlarını ortaya çıkartabileceğine ve bunun sonucunda da yoksullaşan ve marjinalleşen kesimin sosyal dışlanma ile karşılaşabileceği vurgulandı. Derinleşen tüm bu sorunların ise; toplumda derin bir tabakalaşma yaratmanın yanı sıra, kapsayıcı toplum özelliklerini ortadan kaldıracağının altı çizildi. Bu nedenle, bireylerde görülen sosyolojik olguların toplumu okumak için önemli bir gösterge olduğu ifade edildi.
Etkinlikte Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin yanı sıra diğer bölümlerdeki öğrencilerin de filmde yaşanan olaylar olguları kendi meslek alanları içerisinde değerlendirmesi, toplumsal olguları çözümleme ve toplumsal eşitsizlikleri giderme açısından zengin bir tartışma ortamı yaratılmasına imkan sağladı. Aynı zamanda Kiarostami’nin belgesel ve kurgu arasındaki sınırları bulanıklaştırması, gerçeğin ne olduğu ve sanatın bu gerçeği nasıl yansıttığı konusunda derin bir sosyolojik tartışma ortamı oluşturdu, bu da yürütülen etkinliği zenginleştirdi.