Menü Kapat

Ar.Gör. Aysun ÖZKAN YAZAR İstanbul Konut Zirvesi’nde Kapalı Konut Alanlarında İyi Yönetişimi Değerlendirdi

Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi H. Aysun ÖZKAN YAZAR, İstanbul Planlama Ajansı ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından 3 Aralık 2021’de düzenlenen İstanbul Konut Zirvesi´nde ‘Kapalı Yerleşmelerde Yönetim İlişkileri: İstanbul Örneği’ başlıklı konuşmasıyla İstanbul’daki kapalı konut alanlarında iyi yönetişimi değerlendirdi.

Sunumuna ‘kapalı yerleşme’ olgusunun kavramsal gelişimini tanımlayarak başlayan araştırmacı, konut alanlarının ve yönetimlerinin özelleşmesi ve kentlerde kamusal alanın kısıtlanması konularına dikkat çekti. ÖZKAN YAZAR, kapalı yerleşmelerin literatürde mikro yönetim ve mikro belediye gibi tanımlarla özdeşleştirildiğine değinirken, bu alanların kurumsallaşmada bir reform ve bölgesel organizasyonda yeni bir tür olarak ortaya çıkışını açıkladı.

Araştırmacı gelinen noktada kapalı yerleşmelerin yalnızca konut fonksiyonu taşımadığını, aynı zamanda birer iyi yönetişim örnekleri olduğunu belirtti. Bu alanların birbiriyle etkileşim halindeki kamu ve özel sektör aktörleri, alan sakinleri, yönetim araçları, süreçler ve özgün yönetim kapasitesi gibi çok sayıda değişkeni içeren bir yönetim ve organizasyon yapısı olduğunu ve günümüz kentsel planlama dinamiklerine dahil olduklarını vurguladı. Öte yandan, ÖZKAN YAZAR çok sayıda konut projesinin son 30 yılda hızla artış gösterdiği İstanbul´da, kapalı yerleşmelerin fiziksel ve mekânsal olarak kentin bir parçası olduğuna ancak planlama politikaları ve kent yönetimine entegrasyon noktasında kurumsal tartışma yarattıklarına dikkat çekti. Araştırmacı kapalı yerleşimlerin yönetim kapasitesi ve diğer aktör/ kurumlarla oluşturduğu organizasyonel yapıyı, alan çalışması için seçilen konut projelerinin aktörleriyle (yerel yönetimler, inşaat firmaları ve site yönetimleri) yaptığı yarı yapılandırılmış mülakatlarla değerlendirdi. ÖZKAN YAZAR çalışmasında edindiği veriler ışığında kapalı yerleşimleri mali kaynaklar, hizmet tedariki, ortak yaşam koşulları ve kurumsal ilişkiler bakımından daha yönetilebilir, sürdürülebilir ve verimli hale getirmek için daha tutarlı ve kapsayıcı bir hukuki altlık oluşturmak gerektiğine dikkat çekti. Konut alanlarında iyi yönetim için kurumsal entegrasyon, koordinasyon ve aktörler arası iş birliğini netleştiren yasal çözümlerin geliştirilmesi ve bunların planlama yasaları ve kurumlarıyla ilişkilerinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA 16, SKA HABERLERİ