Öğr.Gör.Dr. Zeynep ARDIÇ Sosyal Medyayı İnsan Hakları Perspektifinden İncelediği Bildirisini Sundu

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı üyesi Öğr.Gör.Dr. Zeynep ARDIÇ sosyal medya kullanımını insan hakları çerçevesinde ele aldığı “Sosyal Medyaya İnsan Hakları Perspektifinden Bakış: İfade Özgürlüğünün Sınırlanması” başlıklı bildirisini Hukuk Fakültemiz ve Bilişim ve Teknoloji Hukuku Derneği iş birliğinde 3-4-5 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen Bilişim ve Teknoloji Hukuku Sempozyumu’nda sundu.

ARDIÇ, sunumuna literatür ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde sosyal medya kullanımı sırasında vuku bulan insan hakları ihlallerini eleştirel ve analitik bir yaklaşımla ele almayı amaçladığını ifade ederek başladı. Bu doğrultuda öncelikle internet kullanımının günümüzde bilgi üretme, haber yayma, insanları harekete geçirme ve politik içerik oluşturma konusunda kritik bir araç haline geldiğini ve buna bağlı olarak da ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı hususunda kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ancak, sosyal medya platformlarının bireylere ve diğer aktörlere fikirlerini ifade etmeleri için önemli bir alan sağlayarak ifade özgürlüğünü teşvik etmesinin yanı sıra aynı zamanda içeriklerini sansürleyerek insanları baskı altına almak ve ifade özgürlüklerini ihlal etmek için de bir araç işlevi gördüğü sonucuna ulaştığını ifade etti.

Sunum sonunda ARDIÇ, AİHM içtihadı kapsamında devletin pozitif yükümlülüklerinin sosyal medyada ifade özgürlüğünün kullanılması ve bilgiye erişimin sağlanması ile kamu düzeni ve güvenliği arasında adil dengenin kurulması hususunda yoğunlaştığını açıkladı. Fakat kamu makamlarının bu alandaki pozitif yükümlülüklerini yerine getirmede ulusal güvenlik sebeplerine bağlı olarak başarısız olduğunu eleştirel bir bakışla açıklayarak önerilerde bulundu.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA HABERLERİ